de Charette pisze: ↑01 lip 2021, 9:35
-o- Moje SKO ma inne zdanie w tym zakresie. Sądy również, niestety.
Krzysztof, przeczytaj te wyroki, wskaż różnicę i miej pretensje do TK oraz ministerstwa i twoich posłów.
Uzasadnienia do ww wyroków TK są obowiązkowe dla wykonawcy tychże wyroków tj. rządu, natomiast dla Kowalskiego i np. organów administracji publicznej najważniejszym elementem jest ich sentencja, ogłoszenie w Dzienniku Ustaw i skutek tego ogłoszenia.
Poproście szkolących Was prawników, aby także na te kwestie zwrócili uwagę i łaskawie zechcieli wyjaśnić Wam co dla Was jest najbardziej istotne.
Uzasadnienie, czy jednak sentencja wyroku TK oraz, czy jesteście obowiązani stosować się do ogłoszonych wyroków TK. Już jestem bardzo ciekawy jaka otrzymacie odpowiedź od prawników. Chętnie się z ich oceną zapoznam i obiecuję, że przekażę ją dalej.
W wyrokach sądów administracyjnych sentencja za wiele Wam nie wyjaśni, dlatego ważne jest to co sąd nakreśli, zaleci i wyjaśni w uzasadnieniu. Wyroki te wywołują określony skutek / stają się prawomocne (wyroki NSA natychmiast po ogłoszeniu, a wyroki WSA jeśli nie złożono w terminie skargi kasacyjnej) i tym samym wykonalne.
Wyroki TK bezsprzecznie wywołują skutek po ogłoszeniu sentencji w Dzienniku Ustaw.
Zgodnie z art. 24 ust. 2 pkt 1 i 2 ustawy o pracownikach samorządowych, do obowiązków tych pracowników należy przestrzeganie Konstytucji RP i innych przepisów prawa, a także wykonywanie zadań sumiennie, sprawnie i bezstronnie (zwróć uwagę na kolejność - przestrzeganie Konstytucji RP jako podstawa i dopiero w następnej kolejności - innych przepisów prawa)
p.s.
Ja nie mam "swoich posłów"