Przyznanie dodatkowej formy karty - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 05 sty 2019, 1:49

Kiedy przyznajemy dodatkową formę karty dla osoby która złożyła wniosek w 2017 r. to w programie SI KDR musimy zaznaczyć że zwalniamy wnioskodawcę z opłaty, czy jest jakaś jeszcze inna opcja, której nie mogę sobie przypomnieć? :)
społecznik13
Stażysta
Od: 08 wrz 2017, 18:51
Zajmuję się: Karta Dużej Rodziny, Pomoc materialna dla dzieci

Napisano: 05 sty 2019, 12:32

Jeżeli ktoś wnioskuje o dodatkową formę karty np. elektroniczną posiadając aktywną tradycyjną to kwestię opłat obsługuje się przy samym wydawaniu decyzji. W obsłudze sprawy po zaznaczeniu dla podanej pozycji wniosku "Przyznaję" z listy rozwijanej poniżej pojawi się pole do wyboru czy osoba ma być zwolniona z opłaty czy nie. Należy w polu wybrać odpowiednią wartość, zapisać (dla każdej z pozycji osobno) i zatwierdzić (dla całego wniosku).

System nie wymusi pobrania lub nie opłaty za dodatkową formę karty. Jeżeli pierwsza forma karty była przyznana przed 1.01.2018 to domyślnie w polu pojawi się "Zwolnienie z opłaty". Jeżeli pierwsza forma była przyznana po 1.01.2018 to domyślnie pojawi się "Brak zwolnienia z opłaty". Ale są to wartości domyślne, to urzędnik decyduje czy osobę zwolnić czy nie, bo on zna całą sytuację.
SOFTIQ
http://www.softiq.pl
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 02 sty 2018, 17:03
Zajmuję się: KDR

Napisano: 29 sty 2019, 16:48

błagam wyjustujcie mi to pogrubionym tekstem :)
1.Jeżeli przychodzi kobieta i chce przedłużyć synowi kartę wydaną w 2016r. dodatkowo wnioskuje o mkdr to płaci czy nie płaci?
2. Kobieta zawnioskowała o duplikat kdr wydanej w 2017 roku i przy okazji zakłada wszystkim mkdr to płaci czy nie?

Ja już zwariowałam byłam na dwóch szkoleniach i co kraj to obyczaj.
otco
Praktykant
Od: 12 kwie 2017, 10:08
Zajmuję się: św/śr/ar

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x