Przyznanie FA pierwszy raz - dłużnik wystraszył się i płaci - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 20 sty 2023, 14:42

Hejka,
w grudniu 2022r. Pani złożyła u mnie wniosek o fundusz na dwójkę dzieci po 500zł. Był to pierwszy wniosek, Pan wcześniej nie występował jako dłużnik.
Ojciec dzieci został poinformowany o przyznanym funduszu, i z uwagi na to że prowadzi swoje firmy, spółki - wystraszył się i zaczął Pani płacić alimenty. Płaci je bezpośrednio do Pani, a nie przez komornika.
Pierwsza wpłata nastąpiła w grudniu po przyznaniu funduszu w wysokości 1200zł (tytułem alimenty za grudzień + zaległości) - zrobiliśmy nienależnie pobrane, Pani spłaciła.
Dzisiaj rano wypłaciliśmy fundusz, a popołudniu Pani otrzymała kolejne alimenty w wysokości 1400,00zł (alimenty za styczeń + zaległości). Znowu czeka mnie decyzja o nienależnie.

Co robić? Nie mam ochoty bawić się co miesiąc w nienależnie pobrane, Pani nie do końca chce prosić o uchylenie decyzji bo boi się, że przestanie płacić.
Tak myślę, że skoro zapłacił w okresie ostatnich dwóch miesięcy należności z tytułu bieżących alimentów to przerywa nam to bezskuteczność egzekucji, a co za tym idzie zgodnie z ustawą Pana nie możemy już uznać jako dłużnika alimentacyjnego.
Czy w tym przypadku mogę z urzędu wszcząć postępowanie w sprawie uchylenia decyzji i czy wcześniej powinnam się skontaktować z komornikiem?
Kattis
Referent
Od: 23 sty 2018, 16:26
Zajmuję się: ŚR, FA, DM

Napisano: 23 sty 2023, 16:02

"bezskuteczności egzekucji – oznacza to egzekucję, w wyniku której w okresie ostatnich dwóch miesięcy nie wyegzekwowano pełnej należności z tytułu zaległych i bieżących zobowiązań alimentacyjnych,"
Wg mnie dopiero gdy będzie miał spłacone wszystko u nas i u wierzycielki. Dlatego najpierw pytanie do komornika czy egzekucja jest skuteczna zwłaszcza co do zaległych (i poinformować o tych wpłatach dla wierzycielki przez co miała NP).
beataQ
Stażysta
Od: 23 lut 2016, 10:09
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x