Pomocy n/t zwrotu nienaleznie pobranych świadczeń - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 23 sty 2023, 12:04

Pani pobrała nienależne świadczenie za miesiąc grudzień .. wiadomo uchylenie wszczęcie . miedzy czasie dłużnik wpłacił zaległości i na grudzień zostało tylko 353.00 zł , a wierzycielka pobrała 400.00 zł. I w tej chwili nie mogę zrobić decyzji o zwrocie 400.00 tylko 353 ( bo tylko tyle jest dłużny dłużnik. Mam pytanko i prośbę. co w takiej sytuacji mam zrobić??? jak decyzje o zwrocie napisać jeżeli faktycznie pobrała 400 a mogę tylko wołać zwrotu 353 zł??? Pomoże mi ktoś???
Będę bardzo wdzięczna
beatab
Referent
Od: 16 kwie 2014, 12:14
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2023, 15:46

nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale chyba pare lat temu miałam podobną sytuację. Wierzycielka nie zgłosiła dochodu uzyskanego, miała sporo do zwrotu, jakieś 4tyś za poprzedni okres świadczeniaowy i bieżący a dłużnik co jakiś czas spłacał przez komornika spore kwoty, tak, że w momencie gdy wystawiałam decyzje o NP miał do spłaty parę stówek. W moim przypadku wystawiłam decyzje o NP (nawet robiłam wznowienie przy nowym okresie) i to postępowanie przeprowadziłam swoją drogą tak jak powinno być. Komornika poinformowałm, żeby nie wpłacał, bo dłużnik ma na koncie 0 a nawet nadpłatę. Pisałam do urzędu Wojewódzkiego i Urzędu gminy o zwrot przekazanych przez nas spłat dłużnika z podaniem, że powstała u dłużnika nadpłata poprzez nienależnie pobrane świadczenia u wierzycielki. Musiałam dokładnie rozpisać do urzędu wojewódzkiego, w których (data) przekazanych kwotach i ile było od danego dłużnika (podawałam to na podstawie rozliczeń, które daję księgowej po wpłacie dłużnika i przelewach, które szły do UW) i mi zwrócili a ja wtedy przekazałam to do komornika (komornik przekazywał tą nadpłatę wierzycielce na bieżące i zaległe, bo u nas już nie kwalifikowała się).
beataQ
Stażysta
Od: 23 lut 2016, 10:09
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x