pyt. do Sygnity- zas. okresowy a zas. stały- nowe zasady

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
kasiula

pyt. do Sygnity- zas. okresowy a zas. stały- nowe zasady

Post autor: kasiula »

wiem ,że Sygnity w marcu dokona zmiany w systemie
ale moje pytanie brzmi jak to będzie wyglądało technicznie - jak system będzie traktował taką sytuację -
1. osoba składa wniosek o zas. stały wraz z potwierdzeniem o złożeniu na orzecznictwo, zawieszamy postępowanie
2. z urzędu jest przyznawana okresów-ka na czas zawieszenia postępowania - np od 15 stycznia 2017r. - na okres zawieszenia w wys. 317
3. człowiek dnia 17 lutego 2017 przynosi nowe orzeczenie- uprawniające do zas. stałego np. od 1 stycznia 2017r.- podejmujemy postępowanie w sprawie stałego -
4. po podjęciu, musimy uchylić okresów-kę przyznaną na czas zawieszenia i tu zaczynają się schody - jak będzie wyglądało zaliczanie wypłaconej okr esówki na poczet zas. stałego ?? Jak wcześniej napisałam człowiek ma przyznaną okresówkę i np. wypłata jej za m-c luty w pełnej wysokości została dokonana 2 lutego , a 17 lutego przynosi to orzeczenie- czyli- jest uprawniony do 17 lutego na okres zawieszenia. Czyli okresówka przyznana jest od 15 stycznia do 17 lutego 2017r. a wypłacona 2 lutego na luty. Czy system będzie liczył tylko te 17 dni za luty - jako dochód okresówki na podstawie art. 106 ust. 8 a co po 17- tym - nie liczy się to do dochodu???
Proszę o o napisanie w przystępny sposób jak to będzie robił system.
SYGNITY
Starszy inspektor
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)
Kontakt:

Re: pyt. do Sygnity- zas. okresowy a zas. stały- nowe zasady

Post autor: SYGNITY »

Szczegóły rozwiązania są opisane tutaj https://public.sygnity.pl/forums//viewto ... 1&start=15 począwszy od mojej wypowiedzi z 04 sty 2017 14:36. Rysunki okien są dostępne dla Użytkowników forum naszego oprogramowania.
pozdrawiam
Tomek
kasiula

Sygnity - tak jak radzisz chcę się zarejestrować na tej stronie - ale nie wiem jakie pole należy wpisać - Na forum jakiej firmy się rejestrujesz ? Dodaj na końcu wykrzyknik.:
To pytanie jest elementem zabezpieczającym przed automatycznym zamieszczaniem postów.- bo mnie ciągle wyrzuca:(
proszę o pomoc:)
kasiula

udało się zalogować, poczytam ten wątek i jak coś wpadnę z zapytaniami:)
SYGNITY
Starszy inspektor
Kontakt:

Zapraszam.
Tomek
kasiula

w tej tabelce - prezentacja obliczeń kwoty świadczenia jest podany prosty przykład - bo okres przyznania świadczenia jest terminowy - czyli od 1.01.2017- do 31. 03.2017r. a w moim przypadku, który opisałam wyżej jest juz trudniej
gdyż zasiłek okresowy za m-c luty w wys. 317 - przyznany na czas oczekiwania - został wypłacony 2 lutego , o podjęcie zostało dokonane 15 lutego
i czy wypłacony zas. okresowy system rozliczy w taki sposób: od 1.02- 14.02.2017r. - policzy jako dochód zgodnie z art. 106 ust. 8 a od 15.02.2017r. - zgodnie z art. 36 ust. 6 - czyli już nie policzy jako dochód?:) czy może zastosuje inne rozwiązanie - jeśli tak- to jakie?:)
proszę o wyjaśnienie
nie jestem osobą pracującą na systemie a muszę to ogarnąć:)
z góry dziękuję
SYGNITY
Starszy inspektor
Kontakt:

Robiąc decyzję na zasiłek stały należy w jednej decyzji przyznać na dwa okresy - pierwszy od 1.02- 14.02.2017r i na oknie wpisać w nową informację kwotę przyznanego zastępczo zasiłku okresowego, a drugi od 15.02 i wpisać zero. Tworząc plany wypłat obu okresów trzeba zaznaczyć żeby liczył wg dni i to wystarczy. POMOST Std przeliczy poprawnie wysokość wypłat zasiłku stałego za wszystkie miesiące, z uwzględnieniem tego faktu, że luty nie jest pełny. Oczywiście można to zrobić i teraz, tylko że w pierwszym okresie trzeba ręcznie policzyć kwotę zasiłku stałego, doliczając sobie okresowy jako dochód i przeliczając na piechotę, a po aktualizacji Pomostu tylko to ułatwimy, wg mojego opisu czyli wpiszesz kwotę przyznanego okresowego na oknie i przeliczenia zostaną dokonane automatycznie.
pozdrawiam
Tomek
kasiula

dziękuję:)
SYGNITY
Starszy inspektor
Kontakt:

Cieszę się że mogłem pomóc.
Tomek
ODPOWIEDZ