pytania do tych co umarzają pos. po stawieniu sie dł. na wywiad - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 22 sty 2014, 16:32

Mam podobna sytuację. Moja decyzja uprawomocni się za tydz. dłużnik złożył oświadczenie itd. I co teraz mogę na podstawie 105 kpa umorzyc postepowanie czy uchylic decyzje prosze jescze o Waszą opinię !
~Magda

Napisano: 22 sty 2014, 16:47

Natalia po uprawomocnieniu decyzji należy wystąpić z wnioskiem do prokuratury i starostwa. Jeśli pan dłużnik zdąży się odwołać pakujesz akta w kopertę i wysyłasz do SKO. Nie zastosowałabym art. 132Kpa. dającego możliwość uchylenia własnej decyzji.

Magda nie możemy umorzyć postępowania które jest już zakończone- postępowanie kończy się wydaniem decyzji. Warunkiem umorzenia postępowania jest jego trwanie- wydałaś decyzję czyli zakończyłaś sprawę.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2014, 12:05

Wyjaśnienie Ministerstwa z marca 2013

\"Jeśli jednak decyzja o uznaniu dłuznika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych nie stała się ostateczna, gdyż dłuznik w ustawowym terminie złożył odwołanie i jednocześnie dopełnił obowiązków wskazanych w art. 5 ust. 3 ustawy (...), to możliwe jest uchylenie ww. decyzji przez ORGAN WŁAŚCIWY na podstawie art. 132 par. 1 KPA i umorzenie postepowania w sprawie uznania dłuznika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych \"

Nie trzeba wysyłać takiego odwołania do SKO.

Pozdrawiam
~Wielkonocny Zając

Napisano: 23 sty 2014, 12:52

Ale on nie złożył odwołania a ja go o takiej możliwości nie poinformowałam. Więc wysyłam do prokuratury, tak?
~@

Napisano: 23 sty 2014, 12:54

Tak, jeśli decyzja jest prawomocna składasz wniosek do prokuratury i zatrzymanie prawa jazdy
~Wielkonocny Zając

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x