Mam podobna sytuację. Moja decyzja uprawomocni się za tydz. dłużnik złożył oświadczenie itd. I co teraz mogę na podstawie 105 kpa umorzyc postepowanie czy uchylic decyzje prosze jescze o Waszą opinię !
Natalia po uprawomocnieniu decyzji należy wystąpić z wnioskiem do prokuratury i starostwa. Jeśli pan dłużnik zdąży się odwołać pakujesz akta w kopertę i wysyłasz do SKO. Nie zastosowałabym art. 132Kpa. dającego możliwość uchylenia własnej decyzji.
Magda nie możemy umorzyć postępowania które jest już zakończone- postępowanie kończy się wydaniem decyzji. Warunkiem umorzenia postępowania jest jego trwanie- wydałaś decyzję czyli zakończyłaś sprawę.
\"Jeśli jednak decyzja o uznaniu dłuznika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych nie stała się ostateczna, gdyż dłuznik w ustawowym terminie złożył odwołanie i jednocześnie dopełnił obowiązków wskazanych w art. 5 ust. 3 ustawy (...), to możliwe jest uchylenie ww. decyzji przez ORGAN WŁAŚCIWY na podstawie art. 132 par. 1 KPA i umorzenie postepowania w sprawie uznania dłuznika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych \"