pytanie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 29 kwie 2021, 8:13

Hej, mam taką sytuację: Pan x składa wniosek na DM. W skład wpisuje żonę, syna, córkę z dwojgiem dzieci. Podejrzewam, że celowo nie wpisują ojca dziecka, ponieważ by przekraczali dochód. Czy ja mam prawo czegoś żądać od nich, że faktycznie on z nimi nie mieszka czy mnie to nie obchodzi bo tak wpisują we wniosku ?
sylwia1
Praktykant
Od: 29 sty 2021, 11:40
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe i energetyczne

Napisano: 29 kwie 2021, 8:15

Dodam jeszcze, że ta pani wpisuje ojca dziecka do składu rodziny w świadczeniach rodzinnych.
sylwia1
Praktykant

Napisano: 29 kwie 2021, 10:47

W świadczeniach rodzinnych jest inaczej, z tego co się orientuję, to tam piszą oświadczenie czy razem wychowują dziecko/dzieci, ale do końca nie jestem pewna.
Co do dodatków mieszkaniowych, to przeprowadziłabym wywiad środowiskowy, albo wezwała córkę do złożenia do protokołu zeznań, gdzie zamieszkuje ojciec dzieci, czy łoży na ich utrzymanie itp. Zgodnie z art. 77 kpa jesteśmy zobowiązani do zebrania całego materiału dowodowego, więc zawsze można wezwać też ojca dzieci również do złożenia do protokołu zeznań gdzie zamieszkuje, z kim i czy pomagał finansowo-bo to jest jego obowiązek.
Można też skontaktować się ze świadczeniami rodzinnymi i zobaczyć jak faktycznie tam wygląda sytuacja i na podstawie tamtych dokumentów wypytać Panią jak wyglądają ich relacje.
Ja zazwyczaj szczegółowo przeprowadzam postępowanie szczególnie jak mam wątpliwości.
Ale to już decyzja należy do Pani
Gosia1981
Referent
Od: 27 mar 2017, 10:43
Zajmuję się: DM

Napisano: 29 kwie 2021, 11:01

Ja równiez prowadzę świadczenia rodzinne. Dlatego tak męczy mnie ta sprawa. Pani ma wpisanego ojca dzieci do składu rodziny bo po prostu nie ma podstaw aby go nie wpisywać. Zgodnie z ustawą o świadczeniach rodzinnych mogłaby go nie wpisać jeśli miałaby ustalone alimenty
sylwia1
Praktykant

Napisano: 29 kwie 2021, 11:03

To jeszcze zależy, być może pobiera alimenty, stąd nieumieszczenie. Uzyskaj najpierw zaświadczenie z działu Rodzinnego odnośnie jej zasiłków rodzinnych i alimentów.
Ewentualnie może jest samotnie wychowującą matką.
Druga rzecz: łatwiej będzie Ci to zidentyfikować, jeżeli płaci się u Ciebie za śmieci od osoby.

Przypominam również, że od 5 stycznia mamy taki przepis dodany:
Art 7b W celu zweryfikowania informacji i danych zawartych w deklaracji, o której mowa w art. 7 ust. 1, gmina może przetwarzać dane osobowe i informacje dotyczące osoby ubiegającej się o dodatek mieszkaniowy, pozyskane w toku innych postępowań prowadzonych przez gminę lub jej jednostki organizacyjne.
Marek1992
Referent
Od: 14 lis 2019, 10:00
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW

Napisano: 29 kwie 2021, 14:52

Marek1992 pisze:
29 kwie 2021, 11:03
To jeszcze zależy, być może pobiera alimenty, stąd nieumieszczenie. Uzyskaj najpierw zaświadczenie z działu Rodzinnego odnośnie jej zasiłków rodzinnych i alimentów.
Ewentualnie może jest samotnie wychowującą matką.
Druga rzecz: łatwiej będzie Ci to zidentyfikować, jeżeli płaci się u Ciebie za śmieci od osoby.

Przypominam również, że od 5 stycznia mamy taki przepis dodany:
Art 7b W celu zweryfikowania informacji i danych zawartych w deklaracji, o której mowa w art. 7 ust. 1, gmina może przetwarzać dane osobowe i informacje dotyczące osoby ubiegającej się o dodatek mieszkaniowy, pozyskane w toku innych postępowań prowadzonych przez gminę lub jej jednostki organizacyjne.
Właśnie ja prowadzę świadczenia rodzinne, u nas dodatki mieszkaniowe są w GOPSie dlatego znam jej sprawę. Nie ma alimentów.
sylwia1
Praktykant

Napisano: 30 kwie 2021, 6:50

To zostało Ci jeszcze zweryfikować śmieci, u nas płaci się określoną stawkę za osobę. Jeżeli tak jest u Was to może to Ci coś nakierunkuje. A jak robiłaś jej rodzinne, to miałaś dochód męża tej Pani?

Z drugiej strony zawsze można zrobić wywiad, ale osobiście uważam, że one nic nie dają.
Marek1992
Referent
Od: 14 lis 2019, 10:00
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW

Napisano: 30 kwie 2021, 7:52

Rzadko ludzie zgłaszają takie osoby (męża córki w tym przypadku) do śmieci, czy po prostu u zarządców.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 30 kwie 2021, 13:31

Niech napisze szczegółowe oświadczenie pod odpowiedzialnością karną co z ojcem tych dzieci. Jeśli napisze, że nie prowadzą wspólnego gospodarstwa to do DM jest ok, ale do świadczeń rodzinnych - notatka dla pracownika i - wezwanie ze wstrzymaniem zr.
awkor
Stażysta
Od: 11 lut 2021, 15:39
Zajmuję się: ŚW, FA

Napisano: 05 maja 2021, 14:40

Moim zdaniem jedynie wezwanie do wyjaśnień, oświadczenie pod odpowiedzialnością karną, wywiad, sprawdzenie śmieci, bo w rodzinych nie jest napisane, że muszą wspólnie mieszkać, stanowią rodzinę do obliczania dochodu (jeśli nie mają alimentów), ale nie muszą wspólnie mieszkać do dodatku mieszkaniowego ;)
esko
Stażysta
Od: 02 cze 2017, 13:57
Zajmuję się: PS, DM, DE, ŚW, DS

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x