czynsz najmu + eksploatacja + fundusz przyrównujesz do gminnego i dodajesz pozostałe składnikiGosia1979 pisze: ↑16 mar 2023, 14:04Wiem ze pytanie powielane z milion razy ale zawsze wam wątpliwości jak robię decyzje osoba które wynajmują mieszkania. od zarządcy mam napisane czynsz najmu 553,25 później jest eksploatacja, fundusz remontowy i inne składni woda itd.. Moje pytanie brzmi czy ten czynsz najmu przyrównuje do stawki bazowej czynszu gminnego? następnie dodaje eksploatacje i fundusz remontowy i pozostałe składniki? czy też po przyrównaniu tego czynszu do stawek gminy już nie wliczam eksploatacji i fund. remontowego tylko pozostałe składniki.
Dziękuje.:-) pisze: ↑16 mar 2023, 16:00czynsz najmu + eksploatacja + fundusz przyrównujesz do gminnego i dodajesz pozostałe składnikiGosia1979 pisze: ↑16 mar 2023, 14:04Wiem ze pytanie powielane z milion razy ale zawsze wam wątpliwości jak robię decyzje osoba które wynajmują mieszkania. od zarządcy mam napisane czynsz najmu 553,25 później jest eksploatacja, fundusz remontowy i inne składni woda itd.. Moje pytanie brzmi czy ten czynsz najmu przyrównuje do stawki bazowej czynszu gminnego? następnie dodaje eksploatacje i fundusz remontowy i pozostałe składniki? czy też po przyrównaniu tego czynszu do stawek gminy już nie wliczam eksploatacji i fund. remontowego tylko pozostałe składniki.![]()
ja właśnie zawsze mam z tym problem. i za każdym razem siedzę i się zastanawiam jak to wyliczyć.Madzik05 pisze: ↑17 mar 2023, 9:41jak w przypadku, gdy w naszej gminie jest stawka gminna 5zł/m2
przykład
3 os.
mieszkanie 50m2
wnioskodawca wykazuje czynsz za najem umowa najmu 1200 zł/mc
+ koszty eksploatacji i utrzymania nieruchomości 100 zł
+ zaliczka na koszty zarządu 50 zł
to liczę 1000+100+50 = 1150 zł koszty wnioskodawcy
przyrównanie do stawki gminnej 50 m2*5 zł = 250 zł tą kwotę biorę ?
+ wydatki za media/mc
dobrze kumam ?![]()