PYTANIE CO DO ŚWIADCZENIA PIELĘGNACYJNEGO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 25 lut 2014, 17:55

Witam. Mam takie pytanie. Od 15 lat mieszkam z babcią i rodzicami(jej syn i synowa). Babcia od ponad 12 lat choruje na aizchalmera i parkinsona. Straciłam świadczenie pielęgnacyjne 30 czerwca, które wygasło z mocy prawa. Nadal się nią opiekuję nie podjęłam żadnej pracy ponieważ tata pracuje a mama wyjeżdża za granicę. Zarejesrtowałam się w UP ponieważ musiałam gdzieś być ubezipieczona gdyż miałam zabieg piersi i nie stać mnie było na prywatne wizyty a tym bardziej nie miałam z czego opłacić zabiegu więc rejestracja była konieczna. Moje pytanie brzmi czy odzzyskam zaległą wypłatę za świadczenie i czy kwalfikuje się na uzyskanie świadczenia bieżącego. Proszę o odpowiedż
~OLA24

Napisano: 25 lut 2014, 22:12

Bardzo proszę o odpowiedż. Czy mi się należy?
~OLA24

Napisano: 25 lut 2014, 22:21

tak.
~Iks

Napisano: 25 lut 2014, 22:26

A przy nowym świadczeniu pielęgnacyjntm obowiązuje kryterium dochodowe?
~OLA24

Napisano: 25 lut 2014, 23:39

nie.
~Iks

Napisano: 26 lut 2014, 0:01

A jakie warunki trzeba spełniać do uzyskania zaległego i nowego świadczenia pielęgnacyjnego? Dziękuje za wszystkie odpowiedzi
~OLA24

Napisano: 26 lut 2014, 9:20

Na obecną chwilę przepisy wyraźnie mówią, że przy zarejestrowaniu w PUPie dostaniesz zasiłek, ale dopiero od wejścia ustawy w życie. Wątpię czy przy tak wyraźnie brzmiących zapisach jakikolwiek ośrodek będzie go przyznawał ze wsteczną az 9 misięsiczną datą wyrejestrowania.
Przyznanie ci zasiłku nie będzie zalezało od twierdzenia Iksa, tylko od decyzji twojego ośrodka. Takze najlepiej by było jakbyś to u nich zaczerpnęła informacje, jak w oparciu o te przepisy podejdą do twojej sprawy.
~m&m

Napisano: 26 lut 2014, 10:27

\'Przyznanie ci zasiłku nie będzie zalezało od twierdzenia Iksa, tylko od decyzji twojego ośrodka\'

Nie, przyznanie zasiłku będzie zależało od spełniania określonych przesłanek, jeśli ośrodek da odmowę, odwołasz się do SKO. Ewentualnie do sądu jeśli zajdzie potrzeba.

\'A jakie warunki trzeba spełniać do uzyskania zaległego i nowego świadczenia pielęgnacyjnego? Dziękuje za wszystkie odpowiedzi \'

Ola - na razie to jest tylko projekt, a ustawa ma wejść w kwietniu prawdopodobnie. Praktycznie jeśli Twoja sytuacja wygląda tak jak to opisałaś, powinnaś dostać wyrównanie od lipca i dec. przyznająca zasiłek na okres obowiązywania Twojej starej decyzji na ŚP, żadnych dodatkowych warunków nie musisz spełniać poza złożeniem wniosku w określonym terminie.

~Iks

Napisano: 26 lut 2014, 10:30

\'Wątpię czy przy tak wyraźnie brzmiących zapisach jakikolwiek ośrodek będzie go przyznawał ze wsteczną az 9 misięsiczną datą wyrejestrowania.\'

Ola - jeszcze jedna uwaga w kontekście wypowiedzi m&m - uważaj, ona nie jest pracownikiem OPS ani prawnikiem, jej zadanie to sianie zamętu, mające na celu przydłużyć prace nad ustawą.

~Iks

Napisano: 26 lut 2014, 10:39

\"Nie, przyznanie zasiłku będzie zależało od spełniania określonych przesłanek, jeśli ośrodek da odmowę, odwołasz się do SKO. Ewentualnie do sądu jeśli zajdzie potrzeba.\"

A w głównej mierze od przepisów prawa materialnego, które w obecnej chwili mówią wyraźnie, że przy rejestracji w PUP zasiłek nalezy się od dnia wejścia ustawy w zycie i tego ścisle bedzie się trzymało SKO, jak i sąd. Całkiem jak ma to miejsce w przypadku zapisów do szo, których nie jestesmy w stanie przeskoczyc ani odwołaniami ani też skargami.

\"Ola - jeszcze jedna uwaga w kontekście wypowiedzi m&m - uważaj, ona nie jest pracownikiem OPS ani prawnikiem, jej zadanie to sianie zamętu, mające na celu przydłużyć prace nad ustawą.\"

Nie nie jestem pracownikiem opsu, tylko wykluczona opiekunką, która zdaje sobie sprawę, że ten projekt ustawy popycha nas w przysłowiowe g...o. A twoim zadaniem jest urabianie ludzi do jak najszerszego poparcia go. Żeby jego przyjęcie odbyło się z korzyścią dla władzy, bez względu na skutki jakie za sobą pociągnie dla WO.
~m&m

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x