Pytanie do art. 21.1. -wypłaty świadczenia wychowawczego - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 31 paź 2017, 23:58

Art. 21. ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci
Terminy składania wniosków, ustalania prawa i wypłaty świadczenia wychowawczego
1. Świadczenie wychowawcze wypłaca się w okresach miesięcznych.
2. (uchylony)

Niby prosty przepis.
Interpretacja jest taka, że skoro ust.2. został uchylony, to teraz w miesiącu wydania decyzji musi nastąpić wypłata SW.

Czy spotkaliście z tym?
Wypłaciłam za wnioski sierpniowe i klepię (w październiku ostatniego dnia) wnioski wrześniowe, robię decyzje.
Te decyzje mają datę 31.października
ale fizycznie wydam je człowiekowi w listopadzie.

Czy jestem zobligowana wypłacić w październiku osobom, którym przeklikałam decyzje w październiku?
Diana
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 30 mar 2016, 18:48
Zajmuję się:

Napisano: 01 lis 2017, 20:08

Wyniesione ze szkolenia:-) przepis jest po to ze nie musimy robic kilku wyplat w ciagu miesiąca skoro normalnie wyplacamy np.10 każdego miesiąca a decyzje wydamy 11 czy nawet 10 po listach wyplat. Jezeli decyzje wydamy po listach wyplat zgodnie z naszym harmonogramem, to wyplata z decyzji wydanej 11 idzie w następnym miesiącu. Nie dotyczy to oczywiście sytuacji, gdzie wniosek wrześniowy musimy rozpatrzyć i wypłacić do końca listopada.
Olaola11
Stażysta
Od: 14 cze 2017, 18:52
Zajmuję się: SW/ZR

Napisano: 15 lis 2020, 23:22

a jeśli wpływa do nas wniosek z innego ośrodka np. pod koniec miesiąca gdzie już jest po wypłacie i np. tamta gmina napisała, że ostatnie świadczenie wychowawcze zostało wypłacone np. za wrzesień 2020 to jak wypłacę w grudniu za X,XI,XII to będzie źle? Jak robicie?
młodaa7
Stażysta
Od: 15 lis 2020, 23:17
Zajmuję się: św

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x