Pomóżcie. Kobieta urodziła 1 listopada. Pierwsza wyplata w kwocie 2000zl poszla w grudniu. Przez ile miesiecy dzielić uzysk? Jak przez jeden to nie wyjdzie i pewnie sko czeka, jak przez dwa to wyjdzie.
Nie mogę się z tym zgodzić, nie ma świadczenia rodzicielskiego w wysokości 2.000 zł miesięcznie. Strona uzyskała świadczenie od daty określonej w decyzji administracyjnej. To, że w grudniu otrzymała wyrównanie to tylko kwestia techniczna. Dochód uzyskany w roku bazowym dzieli się przez liczbę miesięcy - a tu będą co najmniej dwa miesiące.
a ja na szkoleniu usłyszałam, że jak ktoś dostanie w danym miesiącu wyrównanie np. świadczenia rodzicielskiego to ja liczę dochód "za dany miesiąc" a nie "z danego miesiąca"
dochodem za dany miesiąc jest 1000 zł
Definicja to mówi: "dzieli się przez liczbę miesięcy, w których dochód ten był uzyskiwany". W tym przypadku uzyskanie dochodu nastąpiło w grudniu, więc według mnie Olaola11 ma rację.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus