pytanie do pracowników socjalnych DPS niepaństwowych - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 15 kwie 2013, 13:43

Proszę napiszcie jeśli jesteście pracownikami socjalnymi DPS prowadzonymi np. przez fundacje, stowarzyszenia lub zgromadzenia zakonne na zlecenie. Czy wykonujecie wywiady środowiskowe dla waszych mieszkańców, czy robi to prac. socjalny OPS z waszego miasta lub gminy?
~Karoll

Napisano: 16 kwie 2013, 12:54

u nas robimy sami
~@l@

Napisano: 17 kwie 2013, 14:46

Wg. maćka odpowiadającego na tym forum to nie mamy do tego prawa art. 25 uops. Patrz temat: https://www.ops.pl/forum.php?page=&cmd=s ... ategory=28
Może jeszcze się ktoś wypowie
~Karoll

Napisano: 17 kwie 2013, 14:54

art.25 mowi o ustalaniu uprawnień, czyli w domyśle wydawanie decyzji. Wywiad to tylko okreslenie stanu faktycznego osoby, zadna decyzja, czy nadanie jakiś uprawnień.
Wydaje mi się że w prywatnym dps pracownik socjalny może robić wywiady, który przekazuje instytucjom do dalszego rozpatrzenia i wydania decyzji
~ruda

Napisano: 19 kwie 2013, 10:10

Dzięki Ruda, myślę jak Ty, ale pewność i \"nieomylność\" niektórych zbija z tropu. Dzięki
~Karoll

Napisano: 19 kwie 2013, 12:47

ruda i Karoll doczytajcie dokładnie ten artykuł

Ust. 2 , pkt. 1:
2. Zlecanie realizacji zadań z zakresu pomocy społecznej nie może obejmować:
1) ustalania uprawnień do świadczeń, w tym przeprowadzania rodzinnych wywiadów środowiskowych;

Prościej nie może być napisane.
~maciek

Napisano: 19 kwie 2013, 13:49

sory masz rację maciek, nie wiem kiedy weszła zmiana tego art. 25, nie śledziłam, bo dla mnie akurat ten art. niekoniecznie jest mi potrzebny.

Karoll Maciek ma rację
~ruda

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x