Pytanie dot. wniosku o zwrot prawka - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 24 sie 2018, 15:07

Dłużnik spłacił zadłużenie w 2015 rok.
Od wierzycielki, która pobiera FA na dzieci z innym panem, wiem, że w/w dłużnik płaci jej regularnie, dogadali się i jest super, ona nawet wystawia mu potwierdzenia tego, że w danym miesiącu wpłacił jej pieniążki na poczet alimentów.
Dziś dłużnik do mnie przyszedł, abym wystąpiła o zwrot jego prawa jazdy, bo jest zarejestrowany w PUP od czerwca br.- wszystko ładnie napisał mi na oświadczeniu.

I teraz mam takie oto wątpliwości: wydaję mi się, że nie powinnam przeprowadzać z nim wywiadu i brać od niego oświadczenia majątkowego, ale może się mylę?
Jeśli jednak się nie mylę, to mogę napisać we wniosku do starosty, że jest zarejestrowany, a długu nie ma u nas już od kilku lat i to jest podstawa do zwrotu prawka?
Czy powinnam jeszcze wystąpić o jakieś zaświadczenie do komornika?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc :)
mgops89
Stażysta
Od: 07 maja 2018, 17:09
Zajmuję się: FA, ŚW, ŚR

Napisano: 26 sie 2018, 16:18

jak nie masz długu i wiesz że dłużnik płaci bezpośrednio to nie pisz do komornika, natomiast druga przesłanka to ta na którą mu zabrałaś,
jeżeli zabrałaś ponieważ nie był zarejestrowany to mu na to też musisz oddać i nie ma potrzeby przeprowadzania wywiadu a jak nastąpiła utrata statusu to już w ogóle nic nie potrzebujesz poza pismem od komornika że dłużnik spłacony
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x