pytanie o 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 25 sty 2017, 19:15

Witam .Od poczatku wejscia ustawy o świadczeniach wychowawczych zwanych 500+ pobierałam je na 3 moich małoletnich dzieci ,ponieważ mój dochód na osobę nie przekraczał 800 złoty swiadczenie równiez pobierałam na pierwsze dziecko.z poczatkiem listopada moja sytuacja materialna znacznie się poprawiła ponieważ mąż podjął legalną prace za granica więc niezwłocznie zgłosiłam ten fakt do instytucji która wypłaca na moim terenie ww świadczenia.Moje pytanie jest następujące dlaczego wstrzymano mi wypłate swiadczenia na całą trojkę skoro na 2i3 dziecko nie ma pułapu dochodowego,a świadczenie jest przyznawane każdej wielodzietnej rodzinie?za grudzien i za styczeń nie otrzymałam swiadczeń.Czy zaległe świadczenia zostana wypłacone z wyrównaniem ? czy w tej sytuacji musze składać ponownie wniosek o przyznanie świadczenia.

Pozdrawiam .T Grzybowska
[email protected]

Napisano: 25 sty 2017, 19:42

Pani wniosek został na pewno przesłany do marszałka województwa celem ustalenia czy mają zastosowanie przepisy o koordynacji i który kraj ma pierwszeństwo jeżeli chodzi o wypłatę świadczeń na dzieci (tutaj ma znaczenie przede wszystkim Pani sytuacja zawodowa). Organ prawdopodobnie wstrzymał wypłatę do czasu rozstrzygnięcia. Z tym, że bez pani zgody nie powinno nastąpić wstrzymanie. Otrzymała Pani w ogóle jakieś zawiadomienie o wstrzymaniu wypłaty świadczenia? Bo osobiście jestem ciekawa podstawy prawnej takiego działania.
Gość

Napisano: 25 sty 2017, 19:55

tak owszem wczoraj a data jaka widnieje na decyzji to 1-12-216 a dopiero do mnie dotarła .ja pracuje w kraju a mąz w Niemczech .nie pobieramy z tamtad żadnych świadczeń na dzieci.
Eh nasze urzedy są bardzo szybkie :(
[email protected]

Napisano: 26 sty 2017, 14:43

[email protected] pisze:tak owszem wczoraj a data jaka widnieje na decyzji to 1-12-216 a dopiero do mnie dotarła .ja pracuje w kraju a mąz w Niemczech .nie pobieramy z tamtad żadnych świadczeń na dzieci.
Eh nasze urzedy są bardzo szybkie :(
Intencje urzędu pewnie były dobre, nie chcą po postu żeby musiała Pani później zwracać dużej kwoty w przypadku gdyby świadczenie się nie należał, gdyż sprawy w ROPS lubią się ciągnąć miesiącami. Nie znam pani sytuacji dochodowej, ale jeżeli mąż pracuje za granicą to raczej na pewno będzie przekroczenie dochodu na pierwsze dziecko.
Natomiast dla mnie osobiście decyzja wstrzymująca wypłaty bez zgody strony z powodu podjęcia pracy za granicą to w ogóle jakaś dziwny twór i jeżeli Pani zależy to spokojnie mogłaby się pani odwołać, gdyż nie ma w ustawie żadnego przepisu nakazującego wstrzymanie wypłaty na czas rozstrzygnięcia w ropsie.
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x