Pytanie o dodatek 250 zł dla pracownika socjalnego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 wrz 2014, 8:27

Witam serdecznie.
Mam do Was bardzo ważne pytanie.
Jestem zatrudniona na stanowisku pracownik socjalny. Do moich obowiązków należą świadczenia opiekuńcze - ZP, SZO, ZDO, ŚP + mnóstwo innych rzeczy jak KDR czy kontrola zarządcza, etc.
W związku z SZO i ZDO ja przyjmuję wnioski, chodzę na wywiady, wydaję decyzje.
Czy należy mi się dodatek 250 zł dla pracownika socjalnego pracującego w terenie?
Proszę o dopowiedź.
Pozdrawiam Forumowiczów.
- Monisia
Monisia

Napisano: 10 wrz 2014, 10:13

Zasady Twojego angażu są co najmniej dyskusyjne. Albo jesteś pracownikiem socjalnym i prowadzisz pracę socjalną, albo urzędnikiem realizującym świadczenia rodzinne. Te piony trudno ze sobą pogodzić i nie powinno się tego robić. Jeśli ktoś wpadł na genialny pomysł by zatrudnić Cię tylko do obsługi świadczeń rodzinnych, to już heca na całego. Zgodnie z ustawą organ właściwy kieruje do OPS wniosek o przeprowadzenie wywiadu i ta odrebność podmiotów została wprowadzona nie bez przyczyny.
Na pewno nie prowadzisz pracy socjalnej w środowisku przeprowadzając wywiad środowiskowy tylko w celu ustalenia prawa do SP/ZDO/SZO.
Jeśli oprócz tego zajmujesz się również pomocą społeczną i tam również pracujesz w środowisku, to nad dodatkiem można by się zastanawiać.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 10 wrz 2014, 10:38

Kronos79 - dzięki za obszerną wypowiedź.
Jednakże tak mam, że jestem pracownikiem socjalnym, który ma za zadanie prowadzenie 100% postępowania w sprawie świadczeń opiekuńczych - począwszy od przyjęcia wniosku, przez PRZEPROWADZENIE wywiadu w środowisku ZDO, SZO, kończąc na wydaniu decyzji.
Tych wywiadów mam około 70 w ciągu roku, więc stąd wzięło się moje pytanie, czy dodatek za teren mi przysługuje...
Monisia

Napisano: 10 wrz 2014, 10:47

Ale wykonujesz też pracę socjalną czy zajmujesz się wyłącznie świadczeniami rodzinnymi (+ ZDO,KDR)?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 10 wrz 2014, 10:52

Iks - Wyłącznie świadczenia opiekuńcze, tj zasiłek pielęgnacyjny, świadczenie pielęgnacyjne, zasiłek dla opiekuna, specjalny zasiłek opiekuńczy + KDR+kontrola zarządcza+projekty. Do zasiłku dla opiekuna i specjalnego zasiłku opiekuńczego robię sama wywiady! Czyli prowadzę całe postępowanie w tej sprawie
Monisia

Napisano: 10 wrz 2014, 10:57

Jak dla mnie nie należy Ci się dodatek w tej sytuacji, ale równocześnie imo powinnaś mieć zupełnie inny etat do prowadzenia postępowań administracyjnych i nie powinnaś wtedy sama przeprowadzać wywiadów. Tzn. namieszali z Twoim angażem. Albo powinnaś być zatrudniona na stanowisku urzędniczym i przyjmować wnioski, prowadzić postępowanie i wydawać decyzje, albo być pracownikiem socjalnym i chodzić w teren, przeprowadzać wywiady (w tym na potrzeby świadczeń opiekuńczych) + cała praca socjalna - wtedy należałby się dodatek.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x