Witam, proszę o podpowiedź... dziewczyna miała przyznane świadczenie rodzinne do 30.06.2014... decyzja jest dalej w obrocie, bo jeszcze rodzeństwo na nich widnieją... Poprzedniczka wydala podobno decyzje tylko do czerwca, bo miała zakonczyc nauke. teraz przyszla do mnie matka która pobiera świadczenia. Corka oswiadczyla,ze się dalej uczy i przyniosła zasiwdczenie ze szkoły. Czy mogę zrobić wznowienie postepowania i powolac się na art. 145 par.1 pkt 5 ( wyjdą na jaw istotne dla sprawy nowe okoliczności faktyczne lub nowe dowody istniejące w dniu wydania decyzji, nie znane organowi, który wydał decyzję)?? Proszę bardzo o pomoc
jesli dziewczyna nie ma ukonczonych 21 lat to swiadczenia na nia byly zle przyznane nawet jesli matka nie oswiadczyla,ze dziewczyna bedzie kontynuowac nauke...rok szkolny konczy sie 31 sierpnia i do sierpnia co najmniej powinny byc na nia swiadczenia...jesli w poprzednim wniosku nie bylo oswiadczenia o kontynuowaniu nauki w kolejnym roku szkolnym, bo dziewczyna moze nie miala takiego zamiaru a teraz jednak nauke od wrzesnia kontynuuje - to we wrzesniu matka moze zlozyc nowy wniosek i mozna przyzanc swiadczenia na wrzesien i pazdziernik na nia
Jak dla mnie można by to podciągnąć pod sprostowanie z urzędu z art. 31 USR - wtedy za lipiec i sierpień by dostała. A teraz niech złoży kolejny wniosek i dostanie za wrzesień i październik na stary okres. Co do wznowienia - imo odpada. To, ze córka będzie się uczyć od września 2014 NIE BYŁO wiadome organowi wydającemu decyzję w zeszłym roku.