Pytanie odnośnie 500+ dla dzieci z różnych związków - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 12 lut 2019, 16:39

Dzień dobry. Chciałabym zapytać jak to wygląda, ponieważ mam dwójkę dzieci pierwsze z byłym mężem, jestem po rozwodzie, mam na nie przyznane alimenty. Drugie z nowym partnerem, na które nie mam przyznanych alimentów, bo mieszkamy razem.
Mam pytanie, jak rozumiem na to drugie dziecko otrzymam 500+ bez względu na kryterium dochodowe, czyli na dziecko z moim obecnym partnerem.
Czy na pierwsze też dostanę, dodam, iż zarabiam 1600zł na rękę do tego dochodzi 500zł alimentów na pierwsze dziecko. Dzieląc dochody na 3 wychodzi, że nie przekroczę progu dochodowego. Czy mogę w takiej sytuacji ubiegać się o 500+ na pierwsze dziecko, na które mam przyznane alimenty, jako samotna matka, bo dziecka z pierwszego małżeństwa nie wychowuję razem z jego ojcem?
makanu11
Praktykant
Od: 12 lut 2019, 16:34
Zajmuję się: niczym kontetnym

Napisano: 13 lut 2019, 9:33

Jeśli by Pani do składu rodziny wpisała siebie, pierwsze dziecko (z alimentami) i drugie dziecko (partnera) to na to drugie bym Pani nie przyznała. Musiałaby mieć Pani albo na nie alimenty albo wpisać partnera do składu rodziny.

Jeśli chodzi o pierwsze dziecko to wtedy dochody partnera również pod uwagę by były brane.
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 13 lut 2019, 13:07

makanu11 pisze:Dzień dobry. Chciałabym zapytać jak to wygląda, ponieważ mam dwójkę dzieci pierwsze z byłym mężem, jestem po rozwodzie, mam na nie przyznane alimenty. Drugie z nowym partnerem, na które nie mam przyznanych alimentów, bo mieszkamy razem.
Mam pytanie, jak rozumiem na to drugie dziecko otrzymam 500+ bez względu na kryterium dochodowe, czyli na dziecko z moim obecnym partnerem.
Czy na pierwsze też dostanę, dodam, iż zarabiam 1600zł na rękę do tego dochodzi 500zł alimentów na pierwsze dziecko. Dzieląc dochody na 3 wychodzi, że nie przekroczę progu dochodowego. Czy mogę w takiej sytuacji ubiegać się o 500+ na pierwsze dziecko, na które mam przyznane alimenty, jako samotna matka, bo dziecka z pierwszego małżeństwa nie wychowuję razem z jego ojcem?
Nie wchodząc w dywagacje na temat tego czy można jedno dziecko wychowywać samotnie,a drugie w rodzinie (tak czasem czynią sądy), decydujące znaczenie ma skład rodziny. Jeśli wychowuje Pani drugie dziecko z jego ojcem , a tak wynika z Pani postu, to w składzie rodziny będzie Pani, ojciec drugiego dziecka i dwoje dzieci pozostających na utrzymaniu. Dochód takiej rodziny będzie badany z uwzględnieniem alimentów na pierwsze dziecko. Jeśli będziecie Państwo spełniać kryterium, będzie przysługiwać świadczenie na pierwsze dziecko.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 14 lut 2019, 18:19

No dobrze, a jeśli żyję sama, to z zasady przecież na drugie dziecko dostaję pieniądze bez kryterium dochodoweg czyli na to, na które nie mam alimentów. Czy wtedy mogę dostać również 500 na dziecko pierwsze przy zachowaniu kryterium dochodowego, dzieląc moje dochody na trzy? Na to pierwsze dziecko mam zasadzone alimenty.
makanu11
Praktykant
Od: 12 lut 2019, 16:34
Zajmuję się: niczym kontetnym

Napisano: 14 lut 2019, 20:30

Jeżeli skład rodziny bez partnera, to na drugie dziecko także muszą być zasądzone alimenty.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x