pytanie za 100 pkt pomocy - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 06 kwie 2016, 22:37

Witam!
Z tego co rozumiem wg ustwy to samotna matka (inaczej niż w rodzinnym) to prawie każda kobieta która to oświadczy- nie pozostająca w związku małżenskim.
Chciałam zapytać co robicie w przypadkach kiedy przychodzi taka Pani i oświadcza że jest samotna?wykazuje na oświadczeniu że ojciec dziecka płaci jej dobrowolnie alimenty i to jest jej dochodem.Wtedy w składzie rodziny jest tylko ona z dzieckiem ..i 500 się należy? A facet może pracować legalnie za granicą i nawet pobierać tam rodzinne ale tego nikt nie sprawdzi bo nie zaznaczono że członek rodziny przebywa za granicą, jego dochody tez nie są brane..? czy ja to dobrze rozumiem że takie rzeczy będą miały miejsce?
głowa pęka

Napisano: 06 kwie 2016, 22:50

takie samo pytanie zadalam na szkoleniu , poniewaz w takiej sytuacji jest moja kolezanka. Na co dostałam odpowiedz, że ona oświadcza pod odpowiedzialnością karną, i nie jestesmy duchami świetymi , żeby wiedzieć czy tak faktycznie jest, ale mozna to pozniej sprawdzić poprzez wywiad środowiskowy.....wiec najwidoczniej mozna i tak zapewne niejedna "samotna" będzie chciała zrobić
nowa bla bla

Napisano: 06 kwie 2016, 22:54

no dzięki za odpowiedź, tak myslałam..ustawa jest mega nieprzemyślana. Będąc w takiej samej sytuacji mężatka nie otrzyma świadczenia, a taka w wolnym związku już tak i mogą się dublować nawet na kilkoro dzieci. Takie coś przydałoby się zgłosić gdzieś...albo się posypią rozwody
głowa pęka

Napisano: 07 kwie 2016, 12:38

samotnego nie można sprawdzać w drodze wywiadu !
~123

Napisano: 07 kwie 2016, 14:10

więc teraz każda pseudo samotna bierze... i do tego nie można wysłać do koordynacji i sprawdzić. :roll:
uuuu

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x