Radna gminna a świadczenie pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 14 lut 2024, 8:26

Witam, koobieta pobiera śp na starych zasadach. Chce kandydować na radną gminną. Czy może? Nie będzie mieć umowy ale będą diety
monka123
Praktykant
Od: 20 kwie 2017, 9:51
Zajmuję się: sw

Napisano: 14 lut 2024, 8:46

a z czym masz wątpliwości ? zatrudnienie ? nie
więc ?
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 14 lut 2024, 9:45

Może i nie zatrudnienie ale stare ŚP ma rekompensować utratę dochodów, a z tytułu wykonywania mandatu radnego dostajesz diety co miesiąc, czyli dochód masz. Sądy poszły nawet dalej przy rentach z tyt. częściowej niezdolności do pracy (przepis niekonstytucyjny) i mówią, tak możesz dostać ŚP ale nie możesz kumulować świadczeń więc albo zawieszasz rentę i bierzesz ŚP albo nic nie dostaniesz. WSA uzasadniają tym, że musi być zasada równości pomiędzy wszystkimi beneficjentami ŚP. Poza tym nie zapominajmy jeszcze o sprawowaniu opieki, która ma uniemożliwianie podjęcia zatrudnienia. Sprawa nie jest dla mnie tak jednoznaczna bez głębszych ustaleń
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 14 lut 2024, 9:56

sami nawywijali z tymi równościami więc też trzeba mieć do nich rezerwę ;) rentę z częsciowej pomijaliśmy z premedytacją jako nieistotną przy SP od wejścia w życie wyroiku i tu też bym nie kombinował - nie spełnia definicji zatrudnienia. A wątpliwości na korzyść strony :D Kaska z dotacji i dalej jazda. Rażącego tu nikt nie zarzuci ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 14 lut 2024, 10:19

Szarak pisze:
14 lut 2024, 9:45
Może i nie zatrudnienie ale stare ŚP ma rekompensować utratę dochodów
należy dodać, że z tytułu rezygnacji z zatrudnienia, a sam piszesz, że to nie zatrudnienie
moje sko to nawet przyznawało śp bez utraty zatrudnienia, człowiek nigdy nie pracował, nie miał żadnych dochodów ( powiedzmy ) i otrzymał śp na tatusia, który sam tak na prawdę funkcjonuje, mieszka - było opisane w wywiadzie
a jak kobitka zrezygnowała z pracy bo mąż czekał i czeka na przeszczep serca - sytuacja zdrowotna tragiczna - to odmówili jej śp bo stwierdzili, że mają wątpliwości bo najprawdopodobniej zrezygnowała również z pracy bo ma małe dziecko 2 czy 3 letnie dziecko
także każdą sprawę należy traktować indywidualnie, a w razie wątpliwości SKO
jasiak
VIP

Napisano: 14 lut 2024, 10:27

jasiak pisze:
14 lut 2024, 10:19
Szarak pisze:
należy dodać, że z tytułu rezygnacji z zatrudnienia, a sam piszesz, że to nie zatrudnienie
moje sko to nawet przyznawało śp bez utraty zatrudnienia, człowiek nigdy nie pracował, nie miał żadnych dochodów ( powiedzmy ) i otrzymał śp na tatusia, który sam tak na prawdę funkcjonuje, mieszka - było opisane w wywiadzie
a jak kobitka zrezygnowała z pracy bo mąż czekał i czeka na przeszczep serca - sytuacja zdrowotna tragiczna - to odmówili jej śp bo stwierdzili, że mają wątpliwości bo najprawdopodobniej zrezygnowała również z pracy bo ma małe dziecko 2 czy 3 letnie dziecko
Dlatego jak mnie cytujesz to nie wyrywaj z kontekstu bo napisałem "Sprawa nie jest dla mnie tak jednoznaczna bez głębszych ustaleń" . Nie napisałem, że się nie należy ale zaznaczyłem swoje wątpliwości.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 14 lut 2024, 13:55

Szarak pisze:
14 lut 2024, 10:27
jasiak pisze:
14 lut 2024, 10:19
Szarak pisze:
Dlatego jak mnie cytujesz to nie wyrywaj z kontekstu bo napisałem "Sprawa nie jest dla mnie tak jednoznaczna bez głębszych ustaleń" . Nie napisałem, że się nie należy ale zaznaczyłem swoje wątpliwości.
już tak nie będę robiła :) przepraszam
ale za to pytanie, aktualnie nowe śp - opiekun pracuje, przyznajesz śp ? czy jednak badasz sprawę ?
jasiak
VIP

Napisano: 14 lut 2024, 13:59

Nie bawię się w dochodzenia na nowych zasadach. Przyjęliśmy interpretację Ministerstwa. Nie jestem fanem tego poglądu, że każdemu przysługuje ŚP ale zostałem przegłosowany w dziale więc nie dyskutuje z tym.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 15 lut 2024, 12:41

Szarak pisze:
14 lut 2024, 13:59
Nie bawię się w dochodzenia na nowych zasadach. Przyjęliśmy interpretację Ministerstwa. Nie jestem fanem tego poglądu, że każdemu przysługuje ŚP ale zostałem przegłosowany w dziale więc nie dyskutuje z tym.
dzięki, u mnie podobnie
jasiak
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x