raport ZUS- dodatek pielęgnacyjny
-
- Referent
- Zajmuję się: śr/sw
- Kontakt:
raport ZUS- dodatek pielęgnacyjny
Proszę o wytłumaczenie co w takiej sytuacji
Osoba pobiera w MOPS zasiłek pielęgnacyjny już parę lat, wczoraj po aktualizacji i wejściu w raporty wychodzi że ta osoba pobiera dodatek pielęgncyjny w ZUS już też parę lat.
Od czego teraz mam zacząć to postępowanie ????
Osoba pobiera w MOPS zasiłek pielęgnacyjny już parę lat, wczoraj po aktualizacji i wejściu w raporty wychodzi że ta osoba pobiera dodatek pielęgncyjny w ZUS już też parę lat.
Od czego teraz mam zacząć to postępowanie ????
-
- Praktykant
- Zajmuję się: SR/FA
- Kontakt:
Re: raport ZUS- dodatek pielęgnacyjny
Należy wszcząć postępowanie przed uchyleniem decyzji, i wystosować pismo o zwrot na podstawie art. 16 ust. 7.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: SR/FA
- Kontakt:
oczywiście pismo o zwrot do ZUS
-
- Praktykant
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
ja w pierwszej kolejności wystąpiłem do ZUS o potwierdzenie pobierania dodatku, następnie jak wyżej
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR, FA
- Kontakt:
Z naszych doświadczeń wynika, że raport grupowy nie pokazuje większości przypadków, w których jest problem. Dopiero po wysłaniu indywidualnych zapytań do każdego wniosku ujawniła się skala problemu (i nie dotyczy to osób, które kończyły 75 lat, bo te sprawdzaliśmy na bieżąco).
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/FA/500+
- Kontakt:
Nam w weryfikacji wyszło, że Pan ma od 2019r., dodatek pielęgnacyjny, ale jak dla pewności napisałyśmy na PUE ZUs to odpisali, że ma dodatek od 1995r.
.
Ten Pan w 1995r. miał 7 lat.

-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR, FA
- Kontakt:
Je bym obstawiał, że ten 1995 r. pomylili z zasiłkiem pielęgnacyjnym.root pisze: 24 lip 2024, 9:52 Nam w weryfikacji wyszło, że Pan ma od 2019r., dodatek pielęgnacyjny, ale jak dla pewności napisałyśmy na PUE ZUs to odpisali, że ma dodatek od 1995r.![]()
![]()
.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW/ŚR
- Kontakt:
u mnie to samo z weryfikacji wynika że kobieta ma dodatek od 01.01.2022 r a ZUS odpisał że ma od września 2019 r i teraz mam problem od kiedy żądać zwrotu
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/FA/500+
- Kontakt:
Może ktoś zna genezę wypłacania zasiłków pielęgnacyjnych? Najpierw wypłacał ZUS, a w 2005 r. trzeba było złożyć wniosek w MOPSie?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Z raportu wynika, że są uprawnieni do dodatku pielęgnacyjnego, jednak nie pobierają bo są w DPS. Na wniosek o udostępnienie danych KRUS odpisał, że są uprawnieni ale nie pobierają ze względu na pobyt w DPS. My wypłacamy zasiłek pielęgnacyjny na te osoby zgodnie z przepisami na jakich zostali przyjęci do DPS. Jest pytanie co dalej czy wypłacać? W lexie była informacja, że nie można pozbawić takich osób zasiłku pielęgnacyjnego jeżeli nie pobierają dodatku pielęgnacyjnego. Nie wiem czy dobrze robimy?
Oprócz raport ZUS- dodatek pielęgnacyjny - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Wezwanie do uzupełnienia braków
Wezwanie do uzupełnienia braków
Świadczenie pielęgnacyjne i św. wspierające
do kiedy świadczenie rodzcielskie
czyste pow.
SKO
ZP
ŚWIADCZENIE PIELĘGNACYJNE A RENTA Z TYTUŁU CZĘCIOWEJ NIEZDOLNOŚCI DO PRACY
Empatia , działa Wam?
dochody i ZUSy
Zasiłek pielęgnacyjny - ZOL
rodzinne 19+