Hej! wypełniacie w systemie te raporty na bieżąco? co jaki czas trzeba je wypełniać i w jaki sposób? chodzi o miesięczne wykonanie czy jak? jestem zupełnie niezorientowana mamy sprawozdanie do dzisiaj i tam piszą że dane mają być zgodne z raportem R05 a ja pierwszy raz o nim słyszę
Nie musisz żadnych raportów generować co miesiąc. Raporty są tylko taką "pomocą" dla ciebie do innych sprawozdań itp.
Są 2 sprawozdania wypełniane w systemie KDR raz na pół roku - terminy chyba też zależa od województwa, ale na pewno za pierwsze 6 miesięcy wypełniasz dwa w lipcu/sierpniu i za cały rok wypełniasz dwa w styczniu/lutym.
Nam w warm-maz opublikowali sprawozdanie jednorazowe w CAS (mogą się zdarzać w ciągu roku). Jeżeli masz podać należną kwotę dotacji za styczeń-październik to zrób tak:
Po zalogowaniu się do KDR
- Wejdz Moduł Sprawozdań i raportów.
- Raport KDR
- R05 Wydatki poniesione na realizację ustawy przez gminy oraz liczba wniosków i decyzji odmownych
- data od 1 stycznia do końca października (nie wiem jak masz w sprawozdaniu)
- Wykonaj.
- Eksportuj PDF
- Zapisz
i tam masz np.
Kwota: za rozpatrzenie wniosków typu zgłoszenie nowej rodziny
[..]
Kwota: za przyznanie nowych Kart dla osób, które już były posiadaczami
Kwota: za przyznani e duplikatów Kart
itp
Jeżeli dodasz te wszystkie kwoty to ci wyjdzie ile powinno być należnej dotacji (bynajmniej ja tak zrobiłem) i mi się zgodziło ze stanem faktycznym. Tzn. sam prowadzę listę wniosków które przyjmuje i po podsumowaniu wyszedłem na to samo.
Nowa rodzina: 13,4 oraz przedłużenie 2,68, duplikat 1,34...
a przewidywanie na listopad i grudzień musisz zrobić sama, w zależności ile rodzin składa karty np. składa w miesiącu 5 rodzin o nowa kartę to robisz 13,4*5=67zł z tym, że pamiętaj, że są duplikaty i przedłużenia więc kwotę podaj rozsądnie - nie za mało, nie za dużo. Czasem lepiej więcej jak mniej, ale bez przesady.