Proszę o pomoc . Pobieram świadczenie piel. na dziecko od 07 2014 jednoczesnie byłam ubezpieczona w KRUS i zależało mi tam pozostać (napisałam oswiadczenie o zaprzestaniu prowadz. gospod.) na pytanie co z ubezpieczeniem pracownik OPS powiedział ze jeśli Krus sie nie upomni sam to nie zgłaszać i tak sobie opłacałam składki w Krus ale wychodzi na to ze nie mialam takiego prawa i teraz nie wiem co zrobić no bo OSP nie oplacal do zus ja nie wiem czy moje ubezpieczenie zdrowotne w Krus jest w tej sytuacji było coś warte. Co zrobić w tej sytuacji żeby to wyprostować, zglosić do KRUS ?I w końcu czy OSP miał mnie ubezpieczyć w ZUS czy nie dlaczego tak nie jednioznacznie mi powiedziano? Proszę doradzie cos Państwo mi zależy pozostać w KRUS.
w lipcu 2014 to TY miałaś obowiązek poinformowania KRUS że nie pracujesz w gospodarstwie rolnym bo opiekujesz się niepełnosprawnym dzieckiem, wtedy KRUS napewno by Cię wyrejestrował , GOPS musiałby płacić Ci składki
Jaki obowiązek??? Gdzie to było napisane??? W jakiej Ustawie???
Oświadczenie o zaprzestaniu pracy w gosp. rolnym, było i jest dla potrzeb Ustawy dotyczącej OPS nie KRUS.
"meg 1", miałaś prawo, a nawet obowiązek opłacać składki do KRUS. Twoja sytuacja troszeczkę zmieniła się po wejściu w życie Ustawy w październiku 2015r. Jeżeli chcesz pozostać w KRUS, składaj pisemne żądanie o ubezpieczenie na wniosek. OPS ubezpieczy Cię emeryt.rent. w KRUS z wyrównaniem od 07.2014. Zdrowotne na bieżąco, w zależności od Twojego statusu rodzinnego. Np. przy mężu. Składki emer.rent., które płaciłaś masz do zwrotu z KRUS.
Wielkie dzięki,i że podjęliście ten temat. Mam jednak wątpliwość czy OPS na pewno wyrówna te składki do KRUS czy jednak nie do ZUS. Strasznie to wszystko dziwne A co jeśli nic nie zrobię w tym temacie, to Skąd KRUS może się dowiedzieć że złożyłam to oświadczenie i pobieram św. piel. czy takich informacji może zażądać od OPS . Może tego nie ruszać? Błagam o wyrozumiałość dobrzy ludzie, może jakieś pomysły? Czy mieliście takie przypadki jak mój w swojej pracy?
Uwazam, że nie powinnas tego w ogóle ruszać i opłacać składki w KRUS dalej jakby nigdy nic.
Nie wszędzie KRUS wyrzucał z ubezpieczenia.
A za okres sprzed ustawy wątpię, zeby ops opłacił ci składki w KRUS.
Teraz to wątpie czy beda do tego wracać, gdy kwestia ubezpieczeń została rozwiązana i mozna pobierac świadczenie i byc u nich ubezpieczonym.
Oni szaleli i występowali sami o informację do opsów ale wcześniej. Jezeli w twoim przypadku nie wystąpili, to raczej nie masz powodów sie martwic, a tym bardziej przypominać ze sprawą. I jakby co mogłas byc nieświadoma, niedoinformowana. ale faktem jest ze nie miałas obowiązku zgłaszac w KRUS napisanie takiego oświadczenia.
Gdybyś napisała im takie oswiadczenie, zeby uniknąć płacenia obowiązkowego ubezpieczenia u nich, na pewno by tego nie uwzględnili.
Mam taka nadzieję, nie będą drążyć. Właśnie jakoś nie wystarczy oświadczenie, że nie pracuje na gospodarstwie i nie zapłace tylko muszę się rozliczyć z każdego ara i każdego dnia , a na gospodarstwie nie pracuję , nawet gdy nie miałam świadczenia bo ktoś przy dziecku musiał być i jakoś płacić trzeba było. A swoją drogą to jednak skandaliczne te nieścisłości , brak logicznych rozwiązań, przede wszystkim nigdy na korzyść człowieka wszędzie się szarp i udawadniaj, że nie jesteś wielbłądem, a i pracownicy też nie powinni borykać się z tymi dylematami tylko pracować spokojnie . Gdyby nasunęły się Państwu jakieś spostrzeżenia na temat mojej sytuacji proszę się podzielić.
meg 1 posłuchaj, od 2015 roku OPS ma obowiązek za Ciebie opłacać składki do KRUS a zdrowotnie do ZUS popytaj tak delikatnie kogoś jak to rozwiklac bo niby dlaczego masz placic sama jak teraz to OPS musi Ci opłacać przy ŚP.