dopiero będę wystawiać decyzje uchylajacą zr a Pani dzisiaj już przyszła że chce rozłozyć spłatę na raty. Może już napisać takie podanie jeśli nie ma decyzji naliczajacej? co ma być w podaniu, kwoty zadeklarowanej spłaty miesięcznej , które naliczam na nalezność główną i odsetki oraz ilośc m-cy czy podany dzień konktretnej wpłaty? jakie dokumenty do takiego podania? da sie to wyliczyć w sygnity i tam wystawić taką decyzję? zawsze mi zwracali całośc albo mieli umorzenie, nie miałam rat i dlatego pytam, bo nie wiem co kobicie odp....
I ja też,dzwoniąc po ośrodkach wielu, niestety jak toz moim szczęściem bywa nie dowiedziałam się niczego bo tego akurat te ośrodki nie praktykują i jestem...
U nas musi złożyć wniosek o rozłożenie na raty i umotywować to trudną sytuacja zgodnie z art. 30 ust. 9. Chyba że chcesz potrąceń z bieżąco wypłacanych - to też wniosek i my akurat staramy się żeby osoby mieściły się ze spłatą do końca okresu zasiłkowego (chyba że jest wyższa kwota). Wydajemy jedną decyzję o nienależnie pobranych i w 2 pkt orzeczenia o rozłożeniu na raty i terminie spłat. System u nas sygnity wylicza i odsetki i kwotę główną. Po zatwierdzeniu decyzji harmonogram spłat i modyfikujesz...
[quote="majerka"]U nas musi złożyć wniosek o rozłożenie na raty i umotywować to trudną sytuacja zgodnie z art. 30 ust. 9. Chyba że chcesz potrąceń z bieżąco wypłacanych - to też wniosek i my akurat staramy się żeby osoby mieściły się ze spłatą do końca okresu zasiłkowego (chyba że jest wyższa kwota). Wydajemy jedną decyzję o nienależnie pobranych i w 2 pkt orzeczenia o rozłożeniu na raty i terminie spłat. System u nas sygnity wylicza i odsetki i kwotę główną. Po zatwierdzeniu decyzji harmonogram spłat i modyfikujesz...[/quote].
No i pokierowałabym ją żeby napisała wniosek o uchylenie dec i wydanie decyzji żądania zwrotu i rozłożenie na raty (kserujesz wniosek i nadajesz dwa numery spraw) ile rat i w jakich kwotach mniej więcej, bo ostatnia rata będzie się zmieniać w związku z narastającymi odsetkami. Dlatego my piszemy ods. na dzień wydania decyzji, a na dole orzeczenia informacje, że przy ostatniej racie muszą zadzwonić i zapytać ile wpłacić...