raty nienaleznie pobranego swiadczenia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 17 wrz 2015, 13:34

dopiero będę wystawiać decyzje uchylajacą zr a Pani dzisiaj już przyszła że chce rozłozyć spłatę na raty. Może już napisać takie podanie jeśli nie ma decyzji naliczajacej? co ma być w podaniu, kwoty zadeklarowanej spłaty miesięcznej , które naliczam na nalezność główną i odsetki oraz ilośc m-cy czy podany dzień konktretnej wpłaty? jakie dokumenty do takiego podania? da sie to wyliczyć w sygnity i tam wystawić taką decyzję? zawsze mi zwracali całośc albo mieli umorzenie, nie miałam rat i dlatego pytam, bo nie wiem co kobicie odp....
kasia7

Napisano: 23 wrz 2015, 10:13

pliss:)
kasia7

Napisano: 18 lip 2016, 14:37

ja też proszę o podpowiedź w tej sprawie
dsr

Napisano: 19 lip 2016, 21:48

I ja też,dzwoniąc po ośrodkach wielu, niestety jak toz moim szczęściem bywa nie dowiedziałam się niczego bo tego akurat te ośrodki nie praktykują i jestem...
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 20 lip 2016, 9:52

W czym problem, chce to niech wnosi podanie ,a ty jej nie zabronisz przecież ;-) następnie możesz zrobić wszczęcie i decyzję normalnie i rozłożyć na raty ;-)
klaudiak2l
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 18 sty 2016, 10:17
Zajmuję się:

Napisano: 20 lip 2016, 10:13

U nas musi złożyć wniosek o rozłożenie na raty i umotywować to trudną sytuacja zgodnie z art. 30 ust. 9. Chyba że chcesz potrąceń z bieżąco wypłacanych - to też wniosek i my akurat staramy się żeby osoby mieściły się ze spłatą do końca okresu zasiłkowego (chyba że jest wyższa kwota). Wydajemy jedną decyzję o nienależnie pobranych i w 2 pkt orzeczenia o rozłożeniu na raty i terminie spłat. System u nas sygnity wylicza i odsetki i kwotę główną. Po zatwierdzeniu decyzji harmonogram spłat i modyfikujesz...
majerka

Napisano: 20 lip 2016, 10:22

[quote="majerka"]U nas musi złożyć wniosek o rozłożenie na raty i umotywować to trudną sytuacja zgodnie z art. 30 ust. 9. Chyba że chcesz potrąceń z bieżąco wypłacanych - to też wniosek i my akurat staramy się żeby osoby mieściły się ze spłatą do końca okresu zasiłkowego (chyba że jest wyższa kwota). Wydajemy jedną decyzję o nienależnie pobranych i w 2 pkt orzeczenia o rozłożeniu na raty i terminie spłat. System u nas sygnity wylicza i odsetki i kwotę główną. Po zatwierdzeniu decyzji harmonogram spłat i modyfikujesz...[/quote].
No i pokierowałabym ją żeby napisała wniosek o uchylenie dec i wydanie decyzji żądania zwrotu i rozłożenie na raty (kserujesz wniosek i nadajesz dwa numery spraw) ile rat i w jakich kwotach mniej więcej, bo ostatnia rata będzie się zmieniać w związku z narastającymi odsetkami. Dlatego my piszemy ods. na dzień wydania decyzji, a na dole orzeczenia informacje, że przy ostatniej racie muszą zadzwonić i zapytać ile wpłacić...
majerka

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x