jakie dochody wykazujemy w sprawozdaniu 27S po zmianach? moja księgowa twierdzi że tylko te które stanowią dochód gminy , a te które gmina przekazuje do urzędu wojewódzkiego np. z tytułu nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych nie wykazujemy nigdzie, jak wy robicie? z góry dziękuję!
Jak sama nazwa wskazuje Rb-27S jest sprawozdaniem z wykonania planu dochodów gminy. Jeżeli zatem wypłata świadczeń jest wydatkiem jednostki to zwrot tego świadczenia wypłaconego w latach poprzednich będzie dochodem jednostki i jako taki powinien być wykazany w Rb-27S.
Inaczej będzie w przypadku dochodów z tyt. zwrotów od dłużnika alimentacyjnego. Jeżeli dochodem gminy jest 20% dochodów z tego tytułu to w Rb-27S należy wykazać tylko te 20%. Ten kto księguje 100% FA na 720 tym samym przyjmuje, że 100% dochodu jest dochodem gminy i jeżeli w Rb-27S wykaże tylko 20%, to co z pozostałymi 80% ?
no nie wykazuję, bo nie mam gdzie, zgodnie z wytycznymi z RIO, musiałam robić korekty sprawozdań 27S za 2012 rok, bo nie chcieli, żeby byly wykazywane zwroty 85212