Realizacja Modułu I Aktywny Samorząd
-
- Referent
- Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS
- Kontakt:
Realizacja Modułu I Aktywny Samorząd
Chciałam się zapytać jak u Was wygląda przyjmowanie wniosków w Module I i ich rozpatrywanie i podpisywanie umów, w takim sensie, że jak jest to przyjmowanie do końca sierpnia, to kiedy Wy podpisujecie umowy ? Przejęłam Aktywny po Kimś i chciałam się zapytać jak to wygląda w innych jednostkach ?
- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
Re: Realizacja Modułu I Aktywny Samorząd
do tej pory u nas było tak:
Wnioski przyjmowaliśmy od maja do 30 sierpnia, a umowy zazwyczaj dopiero w grudniu, ponieważ jeśli nie było pieniędzy na wszystkie wnioski, nasza szefowa nie chciała przyznawać dofinansowań dopóki nie dostaniemy ostatniej transzy, po której moglibyśmy przyznać dofinansowania wszystkim wnioskodawcom. Jeśli ostatnia transza była niewystarczająca, dofinansowania przyznawaliśmy obniżone, natomiast jeśli dostaliśmy tyle ile chcieliśmy, każdy dostał pełne dofinansowanie. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że dla nas pracowników, jest to baaardzo słabe rozwiązanie, ponieważ na koniec roku mamy od groma roboty z umowami, wypłatami itd.; dla osób niepełnosprawnych jest dobre i niedobre, zależy kto na którym miejscu listy rankingowej jest - bo jak wysoko, to już we wrześniu mógłby dostać dofinansowanie a nie czekać do grudnia; jeśli nisko i z pierwszej transzy by się nie załapał to dobre, bo zawsze jakieś dofinansowanie dostanie, nawet w grudniu.
Także mam nadzieję, że tym roku uda mi się przekonać szefową, aby zacząć przyjmować wnioski jak poprzednio, ale w ciągu miesiąca je rozpatrywać i na bieżąco przyznawać dofinansowania.
I jeszcze jedno, pierwsze rozwiązanie jakie przedstawiłem jest o tyle dobre, że prędzej czy później, wszyscy dostali dofinansowanie, mieliśmy sporo wniosków od osób na C2, którzy przy drugim sposobie i czasami zbyt późnym złożeniem wniosku, mogą nie dostać dofinansowania do naprawy wózka - a wiadomo wózek to ich nogi, bez nowych akumulatorów, siedzą w domu.
Wnioski przyjmowaliśmy od maja do 30 sierpnia, a umowy zazwyczaj dopiero w grudniu, ponieważ jeśli nie było pieniędzy na wszystkie wnioski, nasza szefowa nie chciała przyznawać dofinansowań dopóki nie dostaniemy ostatniej transzy, po której moglibyśmy przyznać dofinansowania wszystkim wnioskodawcom. Jeśli ostatnia transza była niewystarczająca, dofinansowania przyznawaliśmy obniżone, natomiast jeśli dostaliśmy tyle ile chcieliśmy, każdy dostał pełne dofinansowanie. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że dla nas pracowników, jest to baaardzo słabe rozwiązanie, ponieważ na koniec roku mamy od groma roboty z umowami, wypłatami itd.; dla osób niepełnosprawnych jest dobre i niedobre, zależy kto na którym miejscu listy rankingowej jest - bo jak wysoko, to już we wrześniu mógłby dostać dofinansowanie a nie czekać do grudnia; jeśli nisko i z pierwszej transzy by się nie załapał to dobre, bo zawsze jakieś dofinansowanie dostanie, nawet w grudniu.
Także mam nadzieję, że tym roku uda mi się przekonać szefową, aby zacząć przyjmować wnioski jak poprzednio, ale w ciągu miesiąca je rozpatrywać i na bieżąco przyznawać dofinansowania.
I jeszcze jedno, pierwsze rozwiązanie jakie przedstawiłem jest o tyle dobre, że prędzej czy później, wszyscy dostali dofinansowanie, mieliśmy sporo wniosków od osób na C2, którzy przy drugim sposobie i czasami zbyt późnym złożeniem wniosku, mogą nie dostać dofinansowania do naprawy wózka - a wiadomo wózek to ich nogi, bez nowych akumulatorów, siedzą w domu.
-
- Referent
- Kontakt:
Tomasz1981 - Dziękuję Ci bardzo za informacje. Właśnie też myślałam o tym, by na bieżąco rozpatrywać wnioski, tylko nie wiedziałam jakby to w praktyce miało wyglądać, że jak dostanie się pierwszą transze środków to usiąść i oceniać wnioski i zawierać z tymi osobami umowy hmm..
- Tomasz1981
- Inspektor
- Kontakt:
trzeba wtedy ustalić cykle przyjmowania wniosków i po 1 cyklu siąść i wnioski rozpatrzeć, później po 2 cyklu nowa lista rankingowa i znowu rozpatrzeć; kiedyś znajoma mi przesłała jak to u nich wygląda:
"1. Wnioski złożone w ramach MODUŁU I rozpatrywane będą w trzech cyklach:
a) I cykl – wnioski złożone w terminie: 18.04.2016 r. – 31.05.2016 r. rozpatrywane będą w miesiącu czerwcu br.
b) II cykl – wnioski złożone w terminie: 01.06.2016 r. – 31.07.2016 r. rozpatrywane będą w miesiącu sierpniu br.
c) III cykl – wnioski złożone w terminie: 01.08.2016 r. – 30.08.2016 r. rozpatrywane będą w miesiącu wrześniu br."
a od jeszcze innej osoby dostałem coś takiego:
"Wprowadza się następujące terminy oceny wniosków złożonych w ramach Modułu I:
a) dla wydatków bieżących tj. Obszar A Zadanie 2, Obszar B Zadanie 2, Obszar D pierwsza ocena odbędzie w lipcu 2016r. dla wniosków złożonych do 30.06.16r., natomiast druga cena odbędzie się we wrześniu 2016r. dla wniosków złożonych do 30.08.16 r.
b) dla wydatków inwestycyjnych tj. Obszar A Zadanie 1, Obszar B Zadanie 1, Obszar C odbędzie jedna ocena we wrześniu 2016r. dla wniosków złożonych do 30.08.16 r."
tak czy inaczej trzeba mieć te zasady przyjęte zarządzeniem dyrektora
a) I cykl – wnioski złożone w terminie: 18.04.2016 r. – 31.05.2016 r. rozpatrywane będą w miesiącu czerwcu br.
b) II cykl – wnioski złożone w terminie: 01.06.2016 r. – 31.07.2016 r. rozpatrywane będą w miesiącu sierpniu br.
c) III cykl – wnioski złożone w terminie: 01.08.2016 r. – 30.08.2016 r. rozpatrywane będą w miesiącu wrześniu br."
a) dla wydatków bieżących tj. Obszar A Zadanie 2, Obszar B Zadanie 2, Obszar D pierwsza ocena odbędzie w lipcu 2016r. dla wniosków złożonych do 30.06.16r., natomiast druga cena odbędzie się we wrześniu 2016r. dla wniosków złożonych do 30.08.16 r.
b) dla wydatków inwestycyjnych tj. Obszar A Zadanie 1, Obszar B Zadanie 1, Obszar C odbędzie jedna ocena we wrześniu 2016r. dla wniosków złożonych do 30.08.16 r."
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dofinansowania PFRON
- Kontakt:
My przyjmujemy w 3 lub 4 cyklach
Ustalamy próg punktowy na takiej wysokości aby została $$$ na kolejne cykle
a potem w miarę możliwości obniżamy próg punktowy
nie wyobrażam sobie sytuacji żeby czekać na drugą transzę i dopiero wtedy rozpatrywać
na koniec roku jest dosyć roboty z II Modułem i dodatkową kasą na Moduł I
Ustalamy próg punktowy na takiej wysokości aby została $$$ na kolejne cykle
a potem w miarę możliwości obniżamy próg punktowy
nie wyobrażam sobie sytuacji żeby czekać na drugą transzę i dopiero wtedy rozpatrywać
na koniec roku jest dosyć roboty z II Modułem i dodatkową kasą na Moduł I
-
- Referent
- Kontakt:
Tomasz1981 pisze:trzeba wtedy ustalić cykle przyjmowania wniosków i po 1 cyklu siąść i wnioski rozpatrzeć, później po 2 cyklu nowa lista rankingowa i znowu rozpatrzeć; kiedyś znajoma mi przesłała jak to u nich wygląda:
Super rozwiązanie !!!! Naprawdę i wtedy to byłoby dla NAS PRACOWNIKÓW DUŻYM UŁATWIENIEM. TYlko Tomasz1981 - czy my możemy podzielić Moduł I na takie cykle ??
-
- Referent
- Kontakt:
Marta75 - Marta, a można prosić kontakt do Ciebie w wiadomości prywatnej bym mogła zadzwonić i popytać osobiście ?
- Tomasz1981
- Inspektor
- Kontakt:
Termin przyjmowania wniosków ustala Realizator, więc można
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Aktywny samorząd
- Kontakt:
U nas przez kilka lat realizowałam wnioski na bieżąco- w ciągu 30 dni oceniałam formalnie i merytorycznie i jeśli osiągnął min. próg punktowy przyznawałam dofinansowanie jeśli nie czekał na drugą transzę. Od dwóch lat w zasadach wpisuję że wnioski oceniane są na bieżąco jednak decyzja o przyznanym dofinansowaniu zostanie podjęta po zakończeniu naboru tj po 31.08 danego roku. Szereguje je na liście rankingowej i przyznaje dofinansowanie do wysokości środków jakie mam jeśli zabraknie reszta czeka na drugą transzę.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PFRON
- Kontakt:
Ja również działam jak ewaaa
Oprócz Realizacja Modułu I Aktywny Samorząd - Aktywny Samorząd przeczytaj również:
Kwota zapotrzebowania na 2019r
MODUŁ II - zwiększenie dodatku na kształcenie
Różnicowanie w zależności od wykosości czesnego
Wysyłka za potwierdzeniem odbioru
skala punktowa Moduł I procedury
Odpowiedzi na pytania kierowane na adres: [email protected]
Moduł I obszar C - Kabina na skuter
Moduł II - termin przyjmowania wniosków?
Adresat w obszarze B zadanie 5 a beneficjent obszaru B zadan
opłata za przeprowadzenie przewodu doktorskiego
Aktywny samorząd a likwidacja barier w komunikowaniu się
Zasady dotyczące wyboru, dofinansowania i rozliczania wniosk
DODATKI/PREMIE Z AKTYWNEGO SAMORZĄDU
Refundacja i dofinansowanie bieżące - jeden wniosek czy dwa?
Wystąpienie AS -------------------------------------
Sprawozdanie częściowe za 2018