Refundacja PUP-interwencyjni - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 18 kwie 2016, 11:15

Witam,
jak księgujecie refundację z PUP przy pracach interwencyjnych, na zwrot wydatków czy oddajecie do gminy na dochody?
ALA333

Napisano: 18 kwie 2016, 11:38

U nas refundacja z PUP wpływa na rachunek gminy.
karl

Napisano: 18 kwie 2016, 12:08

Ja na zwrot wydatków.
aadd2016

Napisano: 18 kwie 2016, 12:43

a macie uchwałę że można na zwrot wydatków? U mnie nic takiego nie ma
ALA333

Napisano: 19 kwie 2016, 9:59

USTAWA
z dnia 13 listopada 2003 r.
o dochodach jednostek samorządu terytorialnego

Art. 8. 
3. Dochodami jednostek samorządu terytorialnego mogą być środki z funduszy celowych, pozyskiwane na podstawie odrębnych przepisów.

...powinno być przez dochody.

Pozdrawiam TWoj
TWoj

Napisano: 19 kwie 2016, 10:43

Jeśli refundacja dotyczy roku w którym poniesiono wydatek to zwrot wydatków, jeśli roku ubiegłego to na dochody.
renia50

Napisano: 19 kwie 2016, 11:20

Pomimo tego, że nie mam żadnej uchwały na ten temat?
ALA333

Napisano: 19 kwie 2016, 11:23

renia50 pisze:Jeśli refundacja dotyczy roku w którym poniesiono wydatek to zwrot wydatków, jeśli roku ubiegłego to na dochody.
obawiam się, że to o czym piszesz nie dotyczy OPS.

Zauważ, że przepis paragrafu 19 nie dotyczy OPS i nie pozwala zmniejszać kosztów.

KOSZTY...zostały poniesione przez OPS i nie możesz ich zmniejszać.

TWoj

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW
z dnia 7 grudnia 2010 r.
w sprawie sposobu prowadzenia gospodarki finansowej jednostek budżetowych i samorządowych zakładów budżetowych

§ 19. 1. Uzyskane przez państwowe jednostki budżetowe zwroty wydatków dokonanych w tym samym roku budżetowym zmniejszają wykonanie planowanych wydatków w tym roku budżetowym.
2. Uzyskane przez państwowe jednostki budżetowe zwroty wydatków dokonanych w poprzednich latach budżetowych stanowią dochody budżetu państwa.
Twoj

Napisano: 19 kwie 2016, 11:25

Przypomnę jeszcze takie fajne stanowisko RIO Poznań. Stare ale jare...

Poznań, 24 sierpnia 2005 r.

Regionalna Izba Obrachunkowa w Poznaniu uprzejmie informuje, że w świetle wyjaśnień pozyskanych z Ministerstwa Gospodarki i Pracy środki finansowe na zadania finansowane z Funduszu Pracy są przekazywane w dwojakiej formie a mianowicie:
- na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 września 2004 r. w sprawie algorytmu ustalania kwot środków Funduszu Pracy na finansowanie zadań w województwie (Dz.U. Nr 224 poz 2273)
- w formie przelewów redystrybucyjnych
Ponadto Regionalna Izba Obrachunkowa w Poznaniu informuje, że w planie finansowym Funduszu Pracy nie planuje się przekazywania środków finansowych do jednostek samorządu terytorialnego w formie dotacji. Tym samym środki finansowe pozyskiwane z Funduszu Pracy na podstawie umów zawartych na realizację zadań określonych przepisami ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy winny być klasyfikowane po stronie dochodowej w § 0970 "Wpływy z różnych dochodów"

Informację sporządził:
(-) Marek Ślusarski
Naczelnik WIAS RIO Poznań
Twoj

Napisano: 19 kwie 2016, 11:54

Ma Pan rację stare ale czy jare. Też sięgnę odległych lat kiedy to RIO ( celowo nie wskażę które) uchyliło mi uchwałę budżetową, w której refundację ujęłam jako dochody. Uzasadnienie RIO- refundacja nie jest dochodem. :) Od tamtej pory stosuję refundację jako zwrot wydatków.
renia50

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem