W ubiegłym roku wymieniliśmy kocioł c.o. na nowy a likwidacja starego kotła nastąpiła w bieżącym roku. Stary kocioł był całkowicie umorzony więc wartość netto = 0 i nie miał wpływu na sumę bilansową, a jedynie wartość umorzenia była ujęta w danych uzupełniających do bilansu. Czy poprawne było pozostawienie kotła w ewidencji środków trwałych skoro nie był już wykorzystywany w działalności jednostki, jak powinnam postąpić?
Wg mnie też nie powinno to budzić zastrzeżeń, nie ma wpływu na sumę bilansową, a kocioł był wymieniony w grudniu, więc fizycznie nie zdążyliśmy już zlikwidować starego. Wątpliwości nasunęły mi się bo biegły badający bilans zobowiązał do złożenia oświadczenia, że nie posiadamy środków trwałych i wartości niem. i prawnych wyłączonych z eksploatacji a de facto kocioł nie był już użytkowany.
Maja zgadzam się z Tobą, że w przypadku rozpoczęcia likwidacji powinno się przeksięgować do ewidencji pozabilansowej, tyle że proces likwidacji nie został rozpoczęty z uwagi na to, że trwał rozruch nowego kotła i ze starym kotłem nic nie robiliśmy na wypadek gdyby zaistniała konieczność jego użytkowania do czasu ostatecznego uruchomienia nowego kotła.