rejestrowanie sygnity - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 10 kwie 2025, 8:22

czy jak wpływa wniosek o podjęcie działań z OWW do mnie jako OWD to rejestruję go jakoś w programie Sygnity? wszystkie działania wobec dłużników alimentacyjnych wykonywałam poza systemem ale po ostatnich postach o kontroli, że weryfikują czy wszystko jest w programie zwątpiłam. Dla mnie byłoby to nawet na rękę jakbym mogła rejestrować :D Jeśli da się rejestrować postępowanie w Sygnity jak jestem tylko OWD to bardzo proszę o pomoc jak technicznie to się wykonuje ;)
JUSTYNAD
Stażysta
Od: 03 sty 2021, 15:03
Zajmuję się: SR

Napisano: 10 kwie 2025, 8:27

Zapisuję pytanie.. mam ten sam problem i nie mam pojęcia jak to wstawić:)) A wstawiam do tej pory jak Ty.
Wik7.
Stażysta
Od: 07 sty 2025, 15:56
Zajmuję się: FA

Napisano: 10 kwie 2025, 8:32

nowy wniosek -> wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 10 kwie 2025, 8:46

Czy to nie tyczy się tylko gdy jesteśmy owd? Tak mnie uczono.
Wik7.
Stażysta

Napisano: 10 kwie 2025, 8:51

No takie było pytanie właśnie :)
Ja tak rejestruję wnioski otrzymane właśnie z OWW gdy jestem OWD. Jest tam organ, do którego wpłynął wniosek (mój organ) i możliwość uzupełnienia adresata. I w sprawozdaniu wtedy je w dobrej pozycji pokazuje.
Alalala
Inspektor

Napisano: 10 kwie 2025, 8:54

Alalala pisze:
10 kwie 2025, 8:51
Ja tak rejestruję wnioski otrzymane właśnie z OWW gdy jestem OWD. Jest tam organ, do którego wpłynął wniosek (mój organ) i możliwość uzupełnienia adresata. I w sprawozdaniu wtedy je w dobrej pozycji pokazuje.
Pokręciłam. Ja wstawiałam, kiedy ja wysyłałam jako OWW. A jak ja dostałam jako OWD to uczono, mnie, że nie wstawiam.
Wik7.
Stażysta

Napisano: 10 kwie 2025, 11:06

Alalala pisze:
10 kwie 2025, 8:51
No właśnie mi bardziej pasuje ten wniosek o podjęcie działań jak jestem OWW dlatego, że Adresat to jest ten do kogo się kieruje wniosek i jak wprowadzam taki wniosek o podjęcie działań to jest tylko możliwość przekaż zgodnie z właściwością. Ja rozumiem to tak, że jak osoba uprawniona nie ma FA to składa wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika i ja wtedy go rejestruję jako organ właściwy wierzyciela (OWW) i uzupełniam adresata czyli do organu właściwego dłużnika (OWD). Więc jak Alalala dalej postępujesz z takim wnioskiem jak go rejestrujesz jako OWD uzupełniasz jakieś dane i zmienia Ci się na możliwość kwalifikowania? Ja mam tylko: Przekaż wg właściwości :(
JUSTYNAD
Stażysta
Od: 03 sty 2021, 15:03
Zajmuję się: SR

Napisano: 10 kwie 2025, 13:22

Alalala pisze:
10 kwie 2025, 8:32
I co dalej w systemie? Czym to się kończy?

Przyłączam się do pytań bo ja robię wszystko co dotyczy dłużnika poza systemem (tak zawsze u nas robiono) poza decyzją o uchylaniu się.

Podpowiedzcie jakie czynności wprowadzacie w system i czym się kończą :cry:
zocha1234
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:22
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko

Napisano: 10 kwie 2025, 13:48

zocha1234 pisze:
10 kwie 2025, 13:22
Alalala pisze:
10 kwie 2025, 8:32
I co dalej w systemie? Czym to się kończy?

Przyłączam się do pytań bo ja robię wszystko co dotyczy dłużnika poza systemem (tak zawsze u nas robiono) poza decyzją o uchylaniu się.

Podpowiedzcie jakie czynności wprowadzacie w system i czym się kończą :cry:
Dodajesz tam dłużnika, komornika i wierzyciela i to na tyle. Pracujesz na sygnity?
Wik7.
Stażysta

Napisano: 11 kwie 2025, 8:09

A jak wprowadzasz jako OWW (w sensie to co Ty wysyłasz do innych) to nie wyskakuje Ci to wtedy w sprawozdaniu w polu "Otrzymane od organu właściciela wnioski o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego"?

Bo ja właśnie jak wprowadzam wnioski otrzymane od OWW w taki sposób jak pisałam to mi właśnie w tym miejscu w sprawozdaniu się pojawiają, więc w dobrej pozycji.
Alalala
Inspektor

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x