Renta z tyt. częściowej niezdolności - czy przyznać ŚP?? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 22 lis 2023, 16:23

Uznajemy ten wyrok i nie ma tu co gadać.
W bardzo prostym podejściu nie powinno się tego czepiać i co do zasady można pobierać oba świadczenia.
Jest to jednak nierówne traktowanie w stosunku do innych osób, którzy nie mogą pobierać równolegle innych świadczeń. Dlatego pomimo tego wyroku TK wykształciła się linia orzecznicza która nakazuje zaprzestania pobierania takiej renty aby otrzymać ŚP.
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/CFBA0702BA "Osoby, które pobierają świadczenia z systemu ubezpieczenia społecznego, mogą podjąć zatrudnienie, ale rezygnują z tego ze względu na sprawowanie opieki nad osobą niepełnosprawną, znajdują się w analogicznej sytuacji względem siebie, a nie tylko względem opiekunów nie posiadających uprawnienia do świadczeń z ubezpieczenia społecznego. Zasada równości, która stała za rozstrzygnięciem przyjętym w wyroku SK 2/17, powinna znaleźć zastosowanie również do warunków, na jakich opiekunowie osób niepełnosprawnych uprawnieni do świadczeń z ubezpieczenia społecznego (emerytury, renty), rezygnujący z zatrudnienia, mogą uzyskać prawo do świadczenia pielęgnacyjnego. Nakazuje ona przyjąć, że – tak jak to przyjął Sąd I instancji, wyrok TK nie wywołał skutku polegającego na możliwości pobierania przez osoby uprawnione zarówno świadczeń z zabezpieczenia społecznego, jak i świadczenia pielęgnacyjnego, ale warunkiem jest dokonanie wyboru i rezygnacja z dotychczas pobieranego świadczenia. Tezę taką można odnaleźć również w uzasadnieniu wyroku SK 2/17, w którym Trybunał stwierdził, że "brak jest podstaw do wykluczenia z pobierania świadczenia osób, które nie podejmują lub rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki nad osobą niepełnosprawną z tego tylko względu, że mają one przyznane prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy, (zwłaszcza) jeżeli świadczenia tego nie pobierają" (teza 3.3.4. uzasadnienia wyroku)."
Tu masz najnowsze orzeczenie to potwierdzające
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/E3AF6ED27C
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 22 lis 2023, 16:29

dzięki za info
leol
Starszy referent
Od: 22 sie 2017, 21:29
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 23 lis 2023, 8:57

leol pisze:
22 lis 2023, 16:11
temat ogarniają tylko jak sami podpisują decyzje i coś nie jest napisane wyraźnie czarno na białym to mają wątpliwości....wynikające z odpowiedzialności za własne decyzje....bo kierownicy mają gdzieś takie tematy....
ale tu jest czarno na białym w art. 190 KRP ;) przez kombinowanie ministerstwa z datą powstania niepełnosprawności posiane zostało zło w umysłach urzędników a tam sprawa jest tak samo oczywista.
Ja nie mam gdzieś, mam też szczęście, że dyrektor również jest po prawie więc w obu tych kwestiach nie mamy żadnych wątpliwości bo skuteczność tych wyroków nie powinna budzić wątpliwości u osoby, która skończyła 1 rok studiów prawniczych.

Akurat w tym roku mieliśmy kontrolę SP, oczywiście powytykali przyznawanie małżonkom i z pominięciem 17 ust. 1b. Olaboga jak sie powypisywali i ile to kasy nie mamy oddać. Z uśmiechem napisaliśmy grzecznie "cmoknijcie się w pompę", wysłaliśmy wskazane sprawy do kolegium, odpisali, że absolutnie nie ma podstaw do wzruszania tych decyzji, są jak najbardziej prawidłowe a stanowisko UW to bezprawie i absurd. A żebyś miał świadomość skali, SP mamy jakieś 1800 z tego ponad 2/3 wbrew stanowiskom ministerialnym :D

Od wakacji wychodzą sprawy niepoinformowania o nowych orzeczeniach przy covidzie, które i tak kwalifikują do świadczeń. Po pierwszych wyrokach, że NP w takiej sytuacji to absurd polazłem to dyrektora, pokazałem jakie jest orzecznictwo i od ręki mi napisał "polecam do stosowania".

Więc jedyne co to współczuję przełożonych...
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 23 lis 2023, 14:38

Jak postępujecie w przypadku osób pobierających emeryturę a składają wniosek o ŚP żona na męża? Żona pobiera emeryturę , chce ją zawiesić, pozostałe przesłanki spełnione.
ewka78
Referent
Od: 05 sie 2020, 12:11
Zajmuję się: PS

Napisano: 23 lis 2023, 14:57

badamy wszystkie inne przesłanki i jak wsio OK do przyznania to informujemy (zaw. 10 kpa), że emerytura to jedyna przeszkoda i musi ją zawiesić. Jak zawiesi to przyznajemy od miesiąca zawieszenia + odmowa wstecz
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 24 lis 2023, 18:49

Tom.....pozazdrościć dyrektora i jakichkolwiek sugestii na pismie od niego......w takim ops to na pewno chce się pracować. U nas tego nie ma, "wy podpisujecie, wy odpowiadacie, róbcie jak uważacie"......nawet prawnik który jest na tel....nie powie wprost jak coś zrobić, tylko że ostatecznie decyzja należy do Pani/Pana.....i to nie jest osobą po pierwszym roku studiów....dlatego więcej się dowiem korzystając z ops....serio 🙂 dzięki
leol
Starszy referent
Od: 22 sie 2017, 21:29
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 26 lis 2023, 11:42

No a jak w takim postępujecie w kwestii opłacania składek emerytalno - rentowych jeżeli wnioskodawca ma 25 lat opłaconych składek w KRUS
a właściwie to więcej, czy w takich przypadkach płacicie składki do ZUS, jestem ciekawa jak to jest i innych ops
aiwa
Stażysta
Od: 04 cze 2017, 11:40
Zajmuję się: pracownik działu świadczeń rodzinnych, kierownik

Napisano: 28 lis 2023, 15:21

aiwa pisze:
26 lis 2023, 11:42
No a jak w takim postępujecie w kwestii opłacania składek emerytalno - rentowych jeżeli wnioskodawca ma 25 lat opłaconych składek w KRUS
a właściwie to więcej, czy w takich przypadkach płacicie składki do ZUS, jestem ciekawa jak to jest i innych ops
temat rzeka, do dziś nie ma odpowiedzi, która by pogodziła dwie strony.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x