REWOLUCYJNA ZMIANA USTAWY - Stare tematy

Strona 1 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 15 wrz 2010, 21:42

CO SĄDZICIE O PROJEKCIE USTAWY O WSPIERANIU RODZINY I PIECZY ZASTĘPCZEJ? Racze jest pewne, że w najbliższym czasie przejdzie ten projekt i pracownicy socjalni PCPR nie będą pracować z rodzinami zastępczymi - jedynie przyznawać pomoc finansową dla niespokrewnionych bo spokrewnione przejdą do ops. Ma powstać organizator piczy zastęczej, który będzie zatrudniał koordynatorów pieczy zastęczej (nie mogą być pracownikami socjalnymi). Uważam że sprowadzenie roli pracownika socjalnego do zwykłego urzędasa wypisującego druczki i zajmującego się finansjerą za degradację zawodu !!!!
~ofis

Napisano: 15 wrz 2010, 22:07

W środowisku pracowników socjalnych Ośrodków Pomocy Społecznej wprowadzenie przez ustawę asystentów rodziny przyjmowane jest raczej pozytywnie.

Projekt ustawy budzi jednak zaniepokojenie pracowników socjalnych z Domów Dziecka.

PROTEST przeciwko ustwie o wspieraniu rodzin i pieczy zastępczej
https://www.ops.pl/forum.php?page=&cmd=s ... ategory=27
angoc

Napisano: 15 wrz 2010, 22:16

Tak nawiasem mówiąc czym obecnie zajmuje się PCPR? W moim miescie powiatowym nie ma nawet psychologa. Jaką pracę socjalną tam wykonują? Wypłacaja jedynie pomoc fianns. rodzinom zastępczym. Na wsparcie z tyt. likwidacji barier architektonicznych czeka sie latami. Koordynatorami pieczy zastępczej powinni zosta pracownicy socjalni, to oni maja doswiadczenie i wiedzę.
~specjalista pracy socjalnej

Napisano: 16 wrz 2010, 9:01

dział pomocy dziecku i rodzinie w pcpr:
- rodziny zastępcze spokrewnione
- rodziny zastępcze niespokrewnione
- rodziny zastępcze zawodowe
- odpłatność rodziców biologicznych za pobyt dzieci w RZ i POW
- kontynuujący naukę z rodzin zastępczych i placówek opiekuńczo - wychowawczych
- placówki opiekuńczo - wychowawcze
- domy pomocy społecznej

to tak z grubsza czym się zajmuje dział pomocy dziecku i rodzinie w pcpr
~@

Napisano: 16 wrz 2010, 10:07

Nie jest tak, że pracownik socjalny w PCPR nie pracuje z rodzina i nie świadczy pracy socjalnej. Ja przeprowadzam wywiady srodowiskowe w każdej rodzinie zastępczej , u usamodzielnianych wychowanków i rodziców biologicznych. Dodatkowo razem z psychologiem prowadzę grupę wsparcia dla rodzin zastępczych, organizuję i prowadzę szkolenia dla rodzin zastepczych i rodziców biologicznych. Udzielamy pomocy prawnej i psychologicznej dla w/w. Do tego buirokracja. Także najlepiej nie ogólniać i nie twierdzić, że pracownik socjalny to tylko urzędas (to do specjalisty pracy socjalnej).W PCPR praca socjalna często lepiej wyglada niż w OPS.
~izabela

Napisano: 16 wrz 2010, 12:18

Popieram Izabelę.
~ONE

Napisano: 16 wrz 2010, 21:20

A po za tym czasami chciała bym zajmować się pracą socjalna bo ja sama musze robic wszystkie decyzje a w miesiacu jest ich około 20 ( to w tedy gdy nie mam zmian), oprócz tego robie naliczenia listy wypłat oraz sprawozdania także te z DPS i placówek oraz wszelkie inne które chce UW. Zajmuje sie równiez kontrola w DPS i kazda skarga pracownika lub pensjonarjusza wymaga kontroli, protokołu i wielu innych czynności. Do tego normalne problemy w rodzinach i u wychowanków ( a to sie nie uczy, to ucieka z domu itp). Zapomniałam o sporządzeniu porozumien z innymi powiatami, not księgowych i umów z rodzinami zawodowymi -to wszystko jeszce musi robić pracownik socjalny z PCPR. Kiedyś sie odważyłam i zwróciłam uwage Kierownikowi że nie jestem pracownikiem administacyjnym to mi powiedziano że moge zmienić prace. Jestem zwolenniczka tej ustawy bo bede miała wybór moge zostać koordynatorem i pracować z rodzina albo zostac w PCPR i wtedy zając sie administaracją.
~Kazia

Napisano: 17 wrz 2010, 11:51

A nie boicie się redukcji etatów w PCPR?
~Katarzyna

Napisano: 17 wrz 2010, 12:28

Też o tym myślałam..
~Ja

Napisano: 17 wrz 2010, 12:50

Ciekawe co się z nami stanie U nas w dziale pomocy dziecku i rodzinie jest 4 pracowników socjalnych odpowiedzialnych za pracę z rodzinami zastępczymi, usamodzielnianymi, rodzicami biologicznymi i placówkami Po zmianach wystarczy tylko 1 ... :(
~Katarzyna

Strona 1 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x