data wydania czy uprawomocnienia postanowienia sądu dot. R.Z. - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 13 wrz 2010, 17:23

Temat już chyba był, ale jeszcze raz.
Pomoc pieniążna dla rodzin spokrewnionych (w tym przypadku) przyznajecie od daty uprawomocnienia się postanowienia sądu czy do daty ogłoszenia/wydania postanowienia???
~poca

Napisano: 13 wrz 2010, 21:08

od wtedy, kiedy jest prawomocne, nieprawomocne nie podlega wykonaniu, nie ma rodziny zastępczej, nie ma pomocy pieniężnej.
Mamy przypadki, że rodzice biologiczni się odwołują od postanowienia, do czasu zakończenia postępowania prawomocnym postanowieniem nie ma zatem rodziny zastępczej.
~pcpr

Napisano: 14 wrz 2010, 9:08

od daty uprawomocnienia się postanowienia
~grazka

Napisano: 14 wrz 2010, 9:57

u nas też data uprawomocnienia.
~Moniczka

Napisano: 14 wrz 2010, 10:35

No to spoko, bo ja mam interpretację z Ministerstwa z (dodam z września b.r.) , że od daty wydania/ogłoszenia przyznawać należy pomoc a nie od uprawomomocnienia. Wiem, że większość PCPR robi od daty uprawomocnienia, my też.....
~poca

Napisano: 14 wrz 2010, 11:48

Zależy jaka jest klauzula. Jeśli postanowienie jest natychmiast wykonalne, to od dnia wydania lub umieszczenia dziecka w rz. Jeśli postanowienie musi się uprawomocnić, to od dnia uprawomocnienia.
~izabela

Napisano: 14 wrz 2010, 12:22

też tak myślałam-do wczoraj dopóki nie dostałam interpretacji
~poca

Napisano: 14 wrz 2010, 12:43

czy mogę prosić o tę interpretację? [email protected]
~Ania

Napisano: 14 wrz 2010, 13:10

pomoc pienięzna przyznawana jest od miesiąca złozenia wniosku oraz uzyskania uprawnień do tej pomocy, rodzina zastępcza uzyskuje uprawnienia od dnia rozprawy sądowej - wydania wyroku, czas uprawomocnienia jest dla stron postepowania sądowego o ile nie zgadzaja się z wyrokiem, jest to też czas w którym nie można wydawać decyzji o przyznaniu swiadczeń, gdyż oczywiście wyrok moze ulec zmianie, ale po uprawomocnieniu oznacza że każada ze stron zgadza się z wyrokiem sadu i forma opieki zastepczej dla danego dziecka jest ustanowiona od dnia sprawy , więc pomoc rodzinie przysługuje od tego właśnie dnia
~lila

Napisano: 14 wrz 2010, 13:43

My od jakiegoś czasu przyznajemy pomoc od dnia wydania postawnowienia.
Spójrzcie jeszcze na stronkę https://rodziny.interwencjaprawna.pl/precedensy.html
~Ja

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x