rezygnacja - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 05 gru 2013, 15:22

Wiem, że to nie ten dział, ale może ktoś mi tu pomoże:
Matka pobiera fundusz alimentacyjny przyznany dla pełnoletniej córki - zaświadczenie od komornika wydane na matkę, córka w ogóle nie wstępowała w poczet wierzycieli.
Teraz córka chce zrezygnować ze świadczeń z FA bo ojciec będzie płacił bezpośrednio jej. Jak to krok po kroku zrealizować? Może ktoś podpowiedzieć? Tylko, proszę bez tekstów pt. dlaczego przyznałam matce świadczenia na pełnoletnie dziecko - ano dlatego, że do tej pory córka się tym w ogóle nie interesowała i nie miała nic przeciwko...
~anka

Napisano: 05 gru 2013, 15:26

bez komentarza to bez komentarza...
Uchylasz prawo do FA na jej wniosek i zakopujesz teczkę.
~Elmer

Napisano: 05 gru 2013, 15:26

weź od niej oświadczenie pod odpowiedzialnoścą karną że rezygnuje od tego i tego dnia i wtedy wystaw decyzje uchylającą.
~Justyna

Napisano: 05 gru 2013, 15:28

a matki nie muszę do niczego wzywać czy \"cóś\"?
~anka

Napisano: 05 gru 2013, 15:29

a jak matka ci napisze że chce dalej to co zrobisz?
~Elmer

Napisano: 05 gru 2013, 15:30

córka jest pełnoletnia i ma prawo decydować czy chce od ojca dostawać czy nie. W każdej chwili może zrezygnować a matka nie ma nic do gadania. Też miałam taki przypadek i wszystko było ok.
~Justyna

Napisano: 05 gru 2013, 15:31

Tak tylko pytam ;)
Dzięki za pomoc (w dziale funduszowym mam zero odpowiedzi).
Miłego dnia i trzymajcie się mocno, bo \"Krystian\" nadchodzi :)
~anka

Napisano: 05 gru 2013, 15:33

no, nie wiem czy możesz wziąć od córki skoro matka jest wnioskodawcą i na nią masz wystawioną decyzję, najlepiej by było gdyby Ci matka napisała, że \" prosi o pozbawienie prawa do św z fund alim\" , wydajesz dexcyzję bez uzasadnienia i finito ...powodzenia
~bb

Napisano: 05 gru 2013, 15:39

ale matka jest tylko przedstawicielem, alimenty są na córkę
~Justyna

Napisano: 05 gru 2013, 15:42

a po za tym to skoro córka jest pełnoletnia to musiała podpisać udzielenie pełnomocnictwa a zawsze może powiedzieć że już nie chce aby matka ją reprezentowała.
~Justyna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x