wyrok TK w sprawie śp - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 05 gru 2013, 16:03

jest wyrok . Gdzie go szukać ?
~ola

Napisano: 05 gru 2013, 16:21

W skrócie - ochrzanili rząd za głupią ustawę, uznali ze jest ona niekonstytucyjna ale niestety ludzie nie dostaną spłat. Musza czekać na nową ustawę, która też niewiada kiedy się ukarze.
~zosia

Napisano: 07 gru 2013, 9:53

no właśnie spłat nie będzie a co jak klient się uprze i teraz w grudniu złoży wniosek?
Co w takim przypadku mamy zrobić?
~aniela

Napisano: 07 gru 2013, 10:55

jak złoży wniosek dasz odmowę na podstawie aktualnych przepisów
~ewalu

Napisano: 07 gru 2013, 11:05

no tak bo chociaż zapadł wyrok to my chyba nic nie możemy sami zrobić

ale klient będzie miał podstawę aby odwołać się od tej decyzji
~aniela

Napisano: 07 gru 2013, 11:24

na odwołanie prawo ma zawsze :)
~ewalu

Napisano: 07 gru 2013, 12:08

na podstawie wyroku TK osoby, które dostały decyzje wygaszające mają prawo po opublikowaniu się wyroku zgodnie z art. 145a kpa złożyć skargę o wznowienie postepowania;

wznowienie musi nastąpić w drodze postanowienia (art. 149) jeżeli nie było odwołania do decyzji wygaszającej to ops jest w te sprawie właściwy (Art. 150. § 1. - organ, który wydał w sprawie decyzję w ostatniej instancji)

a następnie są 2 wyjścia:

1. uznać że się należy i na starych zasadach (czyli 520,00 zł) przyznać - wyrównać i czekać aż (wojewoda z polecenia mpips was zeżre)
albo
2. odmówić uchylenia decyzji wygaszającej i de facto niech martwi się sko; wsa; ...; (ja się skłaniam w tym kierunku niestety!)

na marginesie jeżeli osoba której nie wydaliście decyzji wygaszającej, by się zgłosiła i złożyła skargę to na podstawie art. 149.3 kpa - Odmowa wznowienia postępowania w drodze postanowienia;

czekamy na nowelizację i to co wyjdzie z wiejskiej - strach się bać co tym razem wymyślą, a na domiar złego zgodnie z wyrokiem TK muszą to zrobić na chybcika (jak to mówią..)

~trotyl2013

Napisano: 07 gru 2013, 12:16

u nas ostatnio to wszystko na chybcika
~ewalu

Napisano: 07 gru 2013, 16:14

decyzje wygaszające są niezgodne z prawem /opinia TK/ z art. 145 nie można skorzystać bo nie ma decyzji /wygasła z mocy prawa/, to było poruszone na wokandzie TK, obecnie nie ma narzędzi prawnych aby ludziom wyrównać, rząd musi skorygować lub zmienić ustawę, co ma zrobić niezwłocznie ale to zadziała od ogłoszenia wyroku a te pół roku nie wiadomo jak to rozwiążą, może być tak, że będą musiały iść pozwy do Sądu Cywilnego o odszkodowanie
~Kati

Napisano: 08 gru 2013, 1:02

Kati uwierz mi że są osoby które dostały decyzje wygaszające i w mojej ocenie mogą powołując się na art. 145a kpa złożyć skargę o wznowienie postępowania. I co wtedy?
~mi

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x