Rezygnacja z DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 03 lut 2017, 12:42

Witam.
Mam taką sprawę: Pani przebywająca w DPS na własny wniosek, nie dostosowała się do regulaminu domu, nadużywała alkoholu, awanturowała się itp., dodatkowo DPS stwierdził, że Pani nie musi być w DPS bo sobie bardzo dobrze radzi i opieka całodobowa nie jest konieczna (Pani była po wypadku, stan jej zdrowia uległ poprawie). Otrzymamy wniosek DPS o usamodzielnienie Pani (jesteśmy po rozmowie telefonicznej z dyrekcją DPS). Na razie czekamy na dokumenty, a nasz prawnik już wstępnie bada temat.
I teraz mam pytanie:
Co w sytuacji gdy taka decyzja zostanie wydana, tzn. uchylona zostanie decyzja o skierowaniu? Kto będzie wtedy gminą właściwą do udzielania jej pomocy (w miejscowości, w której jest DPS ta Pani jest aktualnie zameldowana na pobyt stały jako mieszkanka DPS)a gminą kierującą my. Czy teraz ze względu na ostatnie miejsce zameldowania to gmina gdzie jest DPS będzie właściwą do udzielania pomocy? Nie wiemy gdzie ta Pani będzie mieszkać (zapewne będzie tak jak przed wypadkiem pomieszkiwać wszędzie i korzystać z pomocy OPS). Miał ktoś taki przypadek? Tzn usamodzielnialiście kogoś z DPS a potem przyznawaliście pomoc? Jak to wygląda?

Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Ja*

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x