rezygnacja z emerytury
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne i dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
rezygnacja z emerytury
witajcie, chciałabym poznać wasze zdanie i jak praktykujecie w takiej kwestii, chodzi o świadczenie pielęgnacyjne i w tym celu osoba zawiesza emeryturę
w jednej sprawie SKO pouczyło nas, że powinniśmy poinformować wnioskodawcę o możliwości zawieszenia emerytury
ale co dalej, poinformujemy o tym, osoba zawiesi tą emeryturę i wówczas należy przyznać ŚP????? czy dalej odmowa i sprawa do SKO?????
proszę podpowiedzcie jak to u was wygląda, jestem początkująca w tym temacie, a wy pewnie macie już większe doświadczenie...
w jednej sprawie SKO pouczyło nas, że powinniśmy poinformować wnioskodawcę o możliwości zawieszenia emerytury
ale co dalej, poinformujemy o tym, osoba zawiesi tą emeryturę i wówczas należy przyznać ŚP????? czy dalej odmowa i sprawa do SKO?????
proszę podpowiedzcie jak to u was wygląda, jestem początkująca w tym temacie, a wy pewnie macie już większe doświadczenie...
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: rezygnacja z emerytury
kiedyś była mowa o tym, że "ustalone prawo do emerytury" nie wygasa, zawieszenie prawa nie oznacza, że ktoś nie ma ustalonego prawa - koło się zamyka
mam sprawę w SKO - czekam... tylko u mnie Pani nie chciała nawet zawiesić ...
... ale coś się dzieje idzie zmiana mają mieć wyrównanie do wysokości świadczenia pielęgnacyjnego
mam sprawę w SKO - czekam... tylko u mnie Pani nie chciała nawet zawiesić ...
... ale coś się dzieje idzie zmiana mają mieć wyrównanie do wysokości świadczenia pielęgnacyjnego
-
- Stażysta
- Kontakt:
ale co w sytuacji, kiedy osoba dostarczy mi decyzję o zawieszeniu? czy wtedy należy przyznać ŚP? w naszej ustawie nie ma mowy na ten temat...
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
@madzix To o czym mówisz dotyczyć ma tylko konkretnego przypadku a nie wszystkich osób z emeryturą.
@GOPSwlkp Skoro SKO przesłało sprawę do ponownego rozpatrzenia dając wam konkretne wytyczne to je realizujesz. SKO na pewno wskazało wam jak interpretować zawieszenie emerytury i tego powinnaś się trzymać. Jeżeli strona zawiesza a to jest jedyna podstawa do odmowy (bo rozumiem datę powstania niepełnosprawności również wam wyrzuciło SKO) to przyznajesz SP. Skoro sprawa przeszła przez SKO to raczej wam nikt tego nie zarzuci. Jak masz z tym problem to brnij dalej w odmowę.
@GOPSwlkp Skoro SKO przesłało sprawę do ponownego rozpatrzenia dając wam konkretne wytyczne to je realizujesz. SKO na pewno wskazało wam jak interpretować zawieszenie emerytury i tego powinnaś się trzymać. Jeżeli strona zawiesza a to jest jedyna podstawa do odmowy (bo rozumiem datę powstania niepełnosprawności również wam wyrzuciło SKO) to przyznajesz SP. Skoro sprawa przeszła przez SKO to raczej wam nikt tego nie zarzuci. Jak masz z tym problem to brnij dalej w odmowę.
-
- Stażysta
- Kontakt:
rozumiem, jeśli SKO daje konkretne wytyczne i w tej jednej właśnie konkretnej sprawie po zawieszeniu nakazuje przyznać ŚP to ok to rozumiem, wówczas przyznajemy...
ale co jeśli mam zupełnie nowy wniosek złożony po raz pierwszy i wnioskodawca już dostarcza mi decyzję o zawieszeniu emerytury, i my jako GOPS wniosek rozpatrujemy to możemy uznać to zawieszenie i przyznać ŚP? wydajemy decyzję w oparciu o naszą ustawę, nie powołujemy się na żadne wyroki, stąd moje pytanie
ale co jeśli mam zupełnie nowy wniosek złożony po raz pierwszy i wnioskodawca już dostarcza mi decyzję o zawieszeniu emerytury, i my jako GOPS wniosek rozpatrujemy to możemy uznać to zawieszenie i przyznać ŚP? wydajemy decyzję w oparciu o naszą ustawę, nie powołujemy się na żadne wyroki, stąd moje pytanie
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
moim zdaniem odmowa i SKO pewnie przyzna
nasi prawnicy każą używać "dupochronu", oni nie są pewni, to ja tym bardziej
nasi prawnicy każą używać "dupochronu", oni nie są pewni, to ja tym bardziej
-
- Stażysta
- Kontakt:
no właśnie, nasza kierownik też się boi w takiej sytuacji przyznać, mimo że emerytura zawieszona, dlatego chciałam poznać zdanie innych, może jeszcze ktoś się wypowie kto ma więcej takich spraw?
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
U mnie to samo. Emeryci ubiegający się o SP przechodzą przez SKO wszyscy.
-
- Referent
- Zajmuję się: SW, FA, ŚR, DS sprawozdania listy wypłat
- Kontakt:
a co SKO na to bo ja na razie nie miałam takiego przypadku niby dzwonią ale nikt wniosku nie złozyłSzarak pisze: 06 paź 2021, 10:30 U mnie to samo. Emeryci ubiegający się o SP przechodzą przez SKO wszyscy.
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
W jednym przypadku SKO utrzymało decyzję bo strona chciała dopłatę do emerytury i nie chciała zawiesić emerytury. W drugim przypadku strona wyrażała chęć zawieszenia emerytury po wytycznych SKO. SKO przesłało do ponownego rozpatrzenia, nakazało wezwać do zawieszenia emerytury i finalnie przyznaliśmy świadczenie.
Oprócz rezygnacja z emerytury - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
SAMOTNE WYCHOWANIE
CZY ŻĄDAĆ ZAŚWIADCZENIE DO UZYSKU DOCHODU
rok bazowy
przedłużenie z covid
kurs a swiadczenie pielęgnacyjne
MF normalny dochód i Pit dla młodych
SYGNITY - jak usunąć pusty plan wypłat ?
PRACA PO RAZ DRUGI U TEGO SAMEGO PRACODAWCY W CIAGU ROKU
PIT z ZUS i pracy na minister. finans. dochód tylko z pracy
Uchylenie ZP - przyznanie dodatku
hektar w Sygnity
kwoty otrzymane na podstawie art. 27f ust. 8-10 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych
ŚP a renta rodzinna
kształcenie i rahabilitacja
zaświadczenie do becikowego
przychód młodych