rezygnacja ze studniów
rezygnacja ze studniów
Witam, co zrobić w sytuacji, gdy student po wypłaceniu pierwszej transzy (80%) rezygnuje z szkoły? Musi nam zwrócić pieniądze czy nie? W kierunkach jest napisane "Wnioskodawca, który w okresie objętym dofinansowaniem, z przyczyn innych niż niezależnych od niego (np. stan zdrowia) nie uczęszczał na zajęcia objęte planem/programem studiów/nauki,.... zobowiązany będzie do zwrotu kwoty dofinansowania kosztów nauki w tym semestrze/półroczu."
Chłopak rezygnuje przed sesją, ponieważ chce iść do innej szkoły, ale nie wiadomo czy chodził na zajęcia, czy nie. Szkoły nie wydają zaświadczenia o tym, bo często wykładowcy nie prowadzą listy obecności.
Chłopak rezygnuje przed sesją, ponieważ chce iść do innej szkoły, ale nie wiadomo czy chodził na zajęcia, czy nie. Szkoły nie wydają zaświadczenia o tym, bo często wykładowcy nie prowadzą listy obecności.
- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
Re: rezygnacja ze studniów
niech napisze, dlaczego rezygnuje, jaki jest powód, jeśli rezygnuje z innych przyczyn niż niezależnych od niego to powinniście domagać się od niego zwrotu środków
Rezygnuje, ponieważ "w jego firmie ważą się jego losy i chce iść na studia podyplomowe", więc zwraca kasę
A ja mam taki przypadek.
Studentka po podpisaniu umowy otrzymała 80 % czesnego. Teraz w styczniu przyniosła mi zaświadczenie o uczęszczaniu na zajęcia zgodnie z programem z dnia 10.01, poinformowała, że zrezygnowała ze studiów, bo sobie nie radziła. Zapłaciła czesne w niepełnej kwocie, bo szkoła nie kazała jej płacić całości w związku z jej rezygnacją. Wywnioskowałam, że zrezygnowała pod koniec grudnia lub na początku stycznia. Przyznaliśmy jej kwotę 2400 na czesne i 375 dodatku. Wypłaciliśmy 1920 (80%). Fakturę przyniosła na kwotę 1800.
I co teraz?
Czy musi zwrócić całość i nic więcej jej nie wypłacamy,czy musimy z nią rozwiązać umowę?, czy ma zwrócić różnicę wysokości czesnego, i czy w ogóle należy jej się dodatek?
Pomóżcie proszę:)
Studentka po podpisaniu umowy otrzymała 80 % czesnego. Teraz w styczniu przyniosła mi zaświadczenie o uczęszczaniu na zajęcia zgodnie z programem z dnia 10.01, poinformowała, że zrezygnowała ze studiów, bo sobie nie radziła. Zapłaciła czesne w niepełnej kwocie, bo szkoła nie kazała jej płacić całości w związku z jej rezygnacją. Wywnioskowałam, że zrezygnowała pod koniec grudnia lub na początku stycznia. Przyznaliśmy jej kwotę 2400 na czesne i 375 dodatku. Wypłaciliśmy 1920 (80%). Fakturę przyniosła na kwotę 1800.
I co teraz?
Czy musi zwrócić całość i nic więcej jej nie wypłacamy,czy musimy z nią rozwiązać umowę?, czy ma zwrócić różnicę wysokości czesnego, i czy w ogóle należy jej się dodatek?
Pomóżcie proszę:)
- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
wiesz, takie nietypowe przypadki to trzeba uzgadniać ze swoim oddziałem PFRON lub z Warszawą, tu na forum możemy tylko "gdybać", no chyba, że miał ktoś podobny przypadek i udzieli Ci odpowiedzi, nie mniej jednak ja bym tego sprawę rozwiązywał z PFRONem a nie na forum
Napisałam już do PFRON, ale z odpowiedzią może się zejść;)
Pomyślałam, że może ktoś miał już podobny przypadek i powie mi jak zrobił, jak jemu odpowiedziano z PFRON
Pomyślałam, że może ktoś miał już podobny przypadek i powie mi jak zrobił, jak jemu odpowiedziano z PFRON
W mojej sprawie dostałam odpowiedź, że należy przeliczyć kwotę dofinansowania proporcjonalnie do liczby dni, w których wnioskodawca spełnia warunki uczestnictwa w programie (do dnia wykreślenia z listy studentów)
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Aktywny Samorząd
- Kontakt:
u mnie Wnioskodawca otrzymał dofinansowanie 80% w grudniu, w styczniu przyszedł napisał że zrezygnował ze studiów bo nie daje radę i prośbę o rozwiązanie umowy. Więc rozwiązaliśmy z nim umowę i zobowiązany został do zwrotu otrzymanego dofinansowania.
A jak żądacie zwrotu? zwykłym wezwaniem czy decyzją administracyjną na podstawie art. 49e ustawy o rehabilitacji zawodowej...Oleśka pisze:u mnie Wnioskodawca otrzymał dofinansowanie 80% w grudniu, w styczniu przyszedł napisał że zrezygnował ze studiów bo nie daje radę i prośbę o rozwiązanie umowy. Więc rozwiązaliśmy z nim umowę i zobowiązany został do zwrotu otrzymanego dofinansowania.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: AS
- Kontakt:
Mam 3 przypadki:
1. Student ma przyznany dodatek ale nie reaguje na moje telefony(wogóle nie odbiera), napisałam pismo ponaglające przyniesienie Zaświadczenia z Uczelni ale cisza, więc cóż z taką umową, samoistnie wygasa... Rozwiązać... ale za zgoda obu stron a skoro on się nie odzywa...
2. Student na III roku rezygnuje, czy ma przynieść oświadczenie, że zrezygnował....choć podejrzewam że go skreślili...więc może niech z uczelni przyniesie jakieś poświadczenie na czym stoi..?
3.Studentka na III wzięła dziekankę-więc tez niech przyniesie poświadczenie tej dziekanki?
W/w przypadki to umowy na szczęście tylko na dodatek więc, żadna kasa nie poszła... chodzi mi tylko jak "ładnie" zakończyć temat..
Dzięki za podpowiedzi..
1. Student ma przyznany dodatek ale nie reaguje na moje telefony(wogóle nie odbiera), napisałam pismo ponaglające przyniesienie Zaświadczenia z Uczelni ale cisza, więc cóż z taką umową, samoistnie wygasa... Rozwiązać... ale za zgoda obu stron a skoro on się nie odzywa...
2. Student na III roku rezygnuje, czy ma przynieść oświadczenie, że zrezygnował....choć podejrzewam że go skreślili...więc może niech z uczelni przyniesie jakieś poświadczenie na czym stoi..?
3.Studentka na III wzięła dziekankę-więc tez niech przyniesie poświadczenie tej dziekanki?
W/w przypadki to umowy na szczęście tylko na dodatek więc, żadna kasa nie poszła... chodzi mi tylko jak "ładnie" zakończyć temat..
Dzięki za podpowiedzi..

Oprócz rezygnacja ze studniów - Aktywny Samorząd przeczytaj również:
wysokość dofinanosowania Moduł II
AS MOD I zwrot środków
aktywny sprawozdanie
rolziczenie i przekazanie kasy
Zwolnienia AS
szkoła policealna
Mieszkaniec DPS
dofinansowanie do czesnego
C2
Moduł I Obszar D