rezygnacja ze studniów

ODPOWIEDZ
Olaola

rezygnacja ze studniów

Post autor: Olaola »

Witam, co zrobić w sytuacji, gdy student po wypłaceniu pierwszej transzy (80%) rezygnuje z szkoły? Musi nam zwrócić pieniądze czy nie? W kierunkach jest napisane "Wnioskodawca, który w okresie objętym dofinansowaniem, z przyczyn innych niż niezależnych od niego (np. stan zdrowia) nie uczęszczał na zajęcia objęte planem/programem studiów/nauki,.... zobowiązany będzie do zwrotu kwoty dofinansowania kosztów nauki w tym semestrze/półroczu."
Chłopak rezygnuje przed sesją, ponieważ chce iść do innej szkoły, ale nie wiadomo czy chodził na zajęcia, czy nie. Szkoły nie wydają zaświadczenia o tym, bo często wykładowcy nie prowadzą listy obecności.
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Re: rezygnacja ze studniów

Post autor: Tomasz1981 »

niech napisze, dlaczego rezygnuje, jaki jest powód, jeśli rezygnuje z innych przyczyn niż niezależnych od niego to powinniście domagać się od niego zwrotu środków
Olaola

Post autor: Olaola »

Rezygnuje, ponieważ "w jego firmie ważą się jego losy i chce iść na studia podyplomowe", więc zwraca kasę
rere

Post autor: rere »

A ja mam taki przypadek.
Studentka po podpisaniu umowy otrzymała 80 % czesnego. Teraz w styczniu przyniosła mi zaświadczenie o uczęszczaniu na zajęcia zgodnie z programem z dnia 10.01, poinformowała, że zrezygnowała ze studiów, bo sobie nie radziła. Zapłaciła czesne w niepełnej kwocie, bo szkoła nie kazała jej płacić całości w związku z jej rezygnacją. Wywnioskowałam, że zrezygnowała pod koniec grudnia lub na początku stycznia. Przyznaliśmy jej kwotę 2400 na czesne i 375 dodatku. Wypłaciliśmy 1920 (80%). Fakturę przyniosła na kwotę 1800.
I co teraz?
Czy musi zwrócić całość i nic więcej jej nie wypłacamy,czy musimy z nią rozwiązać umowę?, czy ma zwrócić różnicę wysokości czesnego, i czy w ogóle należy jej się dodatek?
Pomóżcie proszę:)
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Post autor: Tomasz1981 »

wiesz, takie nietypowe przypadki to trzeba uzgadniać ze swoim oddziałem PFRON lub z Warszawą, tu na forum możemy tylko "gdybać", no chyba, że miał ktoś podobny przypadek i udzieli Ci odpowiedzi, nie mniej jednak ja bym tego sprawę rozwiązywał z PFRONem a nie na forum
rere

Napisałam już do PFRON, ale z odpowiedzią może się zejść;)
Pomyślałam, że może ktoś miał już podobny przypadek i powie mi jak zrobił, jak jemu odpowiedziano z PFRON
rere

W mojej sprawie dostałam odpowiedź, że należy przeliczyć kwotę dofinansowania proporcjonalnie do liczby dni, w których wnioskodawca spełnia warunki uczestnictwa w programie (do dnia wykreślenia z listy studentów)
Oleśka
Stażysta
Zajmuję się: Aktywny Samorząd
Kontakt:

Post autor: Oleśka »

u mnie Wnioskodawca otrzymał dofinansowanie 80% w grudniu, w styczniu przyszedł napisał że zrezygnował ze studiów bo nie daje radę i prośbę o rozwiązanie umowy. Więc rozwiązaliśmy z nim umowę i zobowiązany został do zwrotu otrzymanego dofinansowania.
rere

Oleśka pisze:u mnie Wnioskodawca otrzymał dofinansowanie 80% w grudniu, w styczniu przyszedł napisał że zrezygnował ze studiów bo nie daje radę i prośbę o rozwiązanie umowy. Więc rozwiązaliśmy z nim umowę i zobowiązany został do zwrotu otrzymanego dofinansowania.
A jak żądacie zwrotu? zwykłym wezwaniem czy decyzją administracyjną na podstawie art. 49e ustawy o rehabilitacji zawodowej...
marzenia2302
Stażysta
Zajmuję się: AS
Kontakt:

Post autor: marzenia2302 »

Mam 3 przypadki:
1. Student ma przyznany dodatek ale nie reaguje na moje telefony(wogóle nie odbiera), napisałam pismo ponaglające przyniesienie Zaświadczenia z Uczelni ale cisza, więc cóż z taką umową, samoistnie wygasa... Rozwiązać... ale za zgoda obu stron a skoro on się nie odzywa...
2. Student na III roku rezygnuje, czy ma przynieść oświadczenie, że zrezygnował....choć podejrzewam że go skreślili...więc może niech z uczelni przyniesie jakieś poświadczenie na czym stoi..?
3.Studentka na III wzięła dziekankę-więc tez niech przyniesie poświadczenie tej dziekanki?
W/w przypadki to umowy na szczęście tylko na dodatek więc, żadna kasa nie poszła... chodzi mi tylko jak "ładnie" zakończyć temat..
Dzięki za podpowiedzi.. ;)
ODPOWIEDZ