mam świadczeniobiorce który co miesiąc chce żeby mu wystawiać RMUA bo w eWUŚ jakies problemy sa i tam nie widnieje. W płatniku nie ma teraz tego druku. co mu w tej sytuacji wystawic? I czy obligiem jest wyastawienie rocznego RMUA dla wszystkich pracowników i świadczeniobiorców? Prosze o pomoc.
zadzwoń do ZUS-u i wyjaśnij dlaczego widnieje jako nieubezpieczony. Może być tak, że została osoba wyrejestrowana z poprzedniego tytułu później niż została u was zarejestrowana. Jeśli się nie wyprostuje wszystkiego to cały czas będzie się ciągnęlo. Mi zawsze udaje się wyjaśnić a niekiedy uzyskuję ciekawe informacjie.
Zrób to bo z tego co słyszałam w nowym płatniku nie ma możliwości generowania miesięcznych RMUA.
Świadczeniobiorca musi sam pójść do ZUS i wyjaśnić sprawę bo będzie się to ciągneło cały czas, w nowym płatniku nie da się wydrukować RMUA będzie informacja miesięczna ale zacznie to działać może dopiero od marca.
daj mu zgłoszenie z aktualna data i wyjasnij w ZUSIE co jest grane.
miesięczne RMUA (teraz to sie inaczej nazywa) trzeba:
1. zaistalowac wersje 9A
2. miec dokumenty rozliczeniowe wygenerowane w wersji min. 9 - wystarczy w wersji 9 zrobić pusta (bez wysyłania ubepieczonych) korektę dokumentów rozliczeniowych. a potem tylko Narzedzia->Tworz dokumenty->inf.dla osoby ubepzieczonej
lub
dla płatników do 100 ubezpieczonych przez strone https://pue.zus.pl uruchomic epłatnika - to porada pani z ZUS.
Denerwować się, to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. E. Hemingway