robić wszczęcie i cała procedurę czy nie robić? generalnie c - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 03 mar 2017, 12:23

Zgłupiałam. W poprzednim okresie mam zawiadomienie z sekretariatu prokuratury że został przesłany akt oskarżenia przeciwko dłużnikowi podejrzanemu o popełnienie czynu z art. 209 kk. W tym okresie dłużnik nie zgłosił się na wywiad. Co robić? Wszczęcie i cała procedurę aż do wniosku o ściganie?
pola7

Napisano: 03 mar 2017, 12:46

ja nie robię, po tym jak na wywiad nie przyjdzie piszę do komornika i OWW, że w aktach mam decyzja o uznaniu i że zgodnie z art. .. nie kontynuuję działań.

Chociaż prywatnie uważam, że do prokuratury powinniśmy wystąpić, bo w tej sytuacji dłużnicy są bezkarni.
Podejrzewam, że niedługo coś w tej materii się zmieni, mam tylko nadzieję, że pomysłu Pana Ziobro odnośnie dłużników, my nie będziemy realizować.
marlenka5

Napisano: 03 mar 2017, 12:58

marlenka5

Napisano: 03 mar 2017, 13:09

§ 4. Jeżeli pokrzywdzonemu przyznano odpowiednie świadczenia rodzinne albo
świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów,
ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub § 2 odbywa się z urzędu.

ten zapis jest bardzo fajny. Jeżeli chodzi o FA to jeszcze jesteśmy w stanie określić bezskuteczność, ale w przypadku ZR będzie to kłopotliwe.
Papierków ciąg dalszy. Ciekawe czy tyle więzień wybudują...
Plus tego taki, że po jednym okresie będziemy mieli wszystkich dłużników w ZK. Nie będzie problemu z pocztą :D
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2017, 13:19

Ale z ciebie optymista :-). Z ZK będą do Nas listy pisać z nudów no chyba że zagonią ich do roboty.
marlenka5

Napisano: 03 mar 2017, 14:06

hallo..... co z moją sprawą?
pola7

Napisano: 03 mar 2017, 14:36

pola7 pisze:Zgłupiałam. W poprzednim okresie mam zawiadomienie z sekretariatu prokuratury że został przesłany akt oskarżenia przeciwko dłużnikowi podejrzanemu o popełnienie czynu z art. 209 kk. W tym okresie dłużnik nie zgłosił się na wywiad. Co robić? Wszczęcie i cała procedurę aż do wniosku o ściganie?
jeżeli masz decyzje o uznaniu to nic
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2017, 12:59

W art. 5a po otrzymaniu kolejnego wniosku (o przyznanie świadczenia bądź wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika) i dotyczy tego samego dłużnika to nie wysyłamy informacji do pup o aktywizację zawodową dłużnika i nie wszczynamy postępowania o uznaniu go za uchylającego jeśli już jest taka decyzja. Artykuł nie wspomina, że mamy zakończyć całe postępowanie wobec dłużnika ale tylko tą część gdy uznajemy go za uchylającego się. Czyli jak nie przyjdzie na wezwanie możemy wysłać wniosek o ściganie. Postanowiłam także wysyłać zapytania do komornika czy spłaca u niego (musi się przecież uchylać od płacenia alimentów).
malutka123

Napisano: 07 mar 2017, 13:19

ale te zmiany w Kk to jeszcze tylko projekt?
młoda

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x