robicie wszczęcie postępowania przed wydaniem decyzji 200 zł.??? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 27 mar 2014, 12:38

dołączam się do prośby
~cc

Napisano: 27 mar 2014, 12:52

każda decyzja, jeżeli ma być \"wzruszona\" musi być poprzedzona wszczęciem postępowania administracyjnego ( art. 61 § 1 i 4 Kpa), następnie powinno się Stronę powiadomić, że na podstawie art. 10 § 1 Kpa przysługuje jej prawo zapoznania się ze zgromadzonymi w sprawie dowodami... etc. Organy w takich sytuacjach (kiedy decyzja zmienia się na korzyść strony) \"robi wszczęcia\" wraz z informacją o możliwości zapoznania się ...etc. (art. 10 § 1 Kpa) - tak, żeby nie tworzyć kosztów. Jednak, jeżeli chcemy uchylić decyzję (np. w sprawie przekroczenia kryterium dochodowego w trakcie okresu zasiłkowego) \"wszczęcie\" i informacja o art. 10 § 1 Kpa powinna zostać sporządzona po kolei.
Jeżeli tworzysz nową decyzję (niektórzy przyznają 200,00 nie poprzez decyzję zmieniająca, ale jako nową decyzję od kwietnia do grudnia), to też należy zastosować w/w procedurę, ponieważ rozporządzenie (§ 4) wskazuje, że postępowanie w sprawie ustalenia prawa do pomocy wszczyna się z urzędu.
~sam

Napisano: 27 mar 2014, 12:53

użyłem telefony i grzecznie przychodzą z prośbą o zmianę decyzji.
Oszczędzam
~Elmer

Napisano: 27 mar 2014, 13:09

ale juz robicie to wszczecie ?
~referenciara

Napisano: 27 mar 2014, 13:17

tak robimy juz
~oliko

Napisano: 27 mar 2014, 14:17

podacie wzór, proszę
~Ania

Napisano: 27 mar 2014, 14:18

ja juz zrobiłam tydzien temu zwrotki wrociły czekam na wydanie decyzji
~Anka

Napisano: 27 mar 2014, 14:27

Anka podaj mi swój wzór, proszę bardzo :)
~Ania

Napisano: 27 mar 2014, 16:04

a podstawie art. 61 § 1 § 4 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego ( Dz. U. z 2013 r., poz. 267 ) w związku z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 12 marca 2014r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji rządowego programu wspierania osób uprawnionych do świadczenia pielęgnacyjnego ( Dz. U. z 2014 r., poz. 320 ze zm.)

zawiadamiam

o wszczęciu z urzędu postępowania administracyjnego w sprawie realizacji rządowego programu wspierania osób uprawnionych do świadczenia pielęgnacyjnego dotyczącej okresu przyznania prawa do pomocy finansowej realizowanej w ramach rządowego programu wspierania osób uprawnionych do świadczenia pielęgnacyjnego.
Prawo do pomocy w kwocie 200,00 zł przysługuje osobom mającym ustalone prawo do świadczenia pielęgnacyjnego za poszczególne miesiące od kwietnia do grudnia 2014 r., przyznane na podstawie art. 17 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych tj. (Dz. U. z 2013 r., poz. 1456)

Zgodnie z art. 10 § 1 Kodeksu postępowania administracyjnego, przed wydaniem decyzji ma Pani możliwość zapoznania się i wypowiedzenia, co do zebranych dokumentów i materiałów.

~ola

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x