RODO a kontrola Modułu II i Obszaru D

ODPOWIEDZ
Matix
Stażysta
Zajmuję się: dofinansowania
Kontakt:

RODO a kontrola Modułu II i Obszaru D

Post autor: Matix »

Czy w związku z RODO będziemy mogli sobie, jak do tej pory wysyłać w ramach przeprowadzanych kontroli z Modułu II i obszaru D zapytania na uczelnie o studentów (MII) i do przedszkoli o rodziców (D)?

Oświadczenie o przetwarzaniu danych osobowych zmieniacie?
Matix
Stażysta
Zajmuję się: dofinansowania
Kontakt:

Re: RODO a kontrola Modułu II i Obszaru D

Post autor: Matix »

[quote="Matix"]Czy w związku z RODO będziemy mogli sobie, jak do tej pory wysyłać w ramach przeprowadzanych kontroli z Modułu II i obszaru D zapytania na uczelnie o studentów (MII) i do przedszkoli o rodziców (D)?

Nikt z tym problemem się nie spotkał?
Awatar użytkownika
MIŚKA
Referent
Zajmuję się:

Post autor: MIŚKA »

hej ja mam teraz ten sam problem, mam juz wypisane zawiadomienia do szkół i mysle czy ktoś mi odpowie.
Gabriela87
Praktykant
Zajmuję się: pomoc społeczna, pfron
Kontakt:

Post autor: Gabriela87 »

w projekcie nowych zasad dot. :Aktywnego samorządu" będą wprowadzone zmiany i jest zapis:

"Podanie danych osobowych przez wnioskodawcę jest dobrowolne i nie wymaga wyrażenia przez wnioskodawcę zgody na przetwarzanie danych osobowych. Przekazanie danych osobowych przez wnioskodawcę jest warunkiem zawarcia umowy dofinansowania. Niepodanie danych oznacza brak możliwości rozpatrzenia wniosku i zawarcia umowy dofinansowania, a w konsekwencji brak możliwości udzielenia pomocy w ramach programu. "

a w waszych klauzulach informacyjnych powinien być już zapis, że dane są niezbędne do realizacji umowy, kontroli itd i będą przekazywane zgodnie z przepisami(...).
więc automatycznie jest umowa-jest zgoda, a rożne urzedy i placówki w celu realizowania swoich zadań muszą się wymieniać informacjami i danymi.
Moniuszko
Referent
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS
Kontakt:

Post autor: Moniuszko »

Gabriela87 - a skąd masz takie informacje, że w klauzulach informacyjnych powinien być już zapis, że dane są niezbędne do realizacji umowy, kontroli itd i będą przekazywane zgodnie z przepisami(...).
Gabriela87
Praktykant
Zajmuję się: pomoc społeczna, pfron
Kontakt:

Post autor: Gabriela87 »

nasz IODO powiedział, ze musi być informacja do czego są potrzebne dane osobowe, i czy/gdzie na jakiej zasadzie będą udostępniane. więc zrobiliśmy dość szczegółowa klauzulę do czego i po co nam dane osobowe. /jak macie bardziej ogólne to pewnie też dobrze. Od tego jest wasz IODO.
ale tu pytanie jest o udostępnianie danych i wysyłanie pism do uczelni, więc moim zdaniem nie ma z tym problemu. BO tak jak wyżej napisałam już samo złożenie wniosku i zawarcie umowy oznacza że się taką zgodę wyraża.
Moniuszko
Referent
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS
Kontakt:

Post autor: Moniuszko »

No my wysłaliśmy pisma do uczelni ostatnio i powiem Wam, że tylko dwie uczelnie (które nigdy nam nie chcą udzielać informacji) nie udostępniły nam informacji. Ale po wyrażeniu zgody przez studentów - mam otrzymać od nich potrzebne dane :D
ODPOWIEDZ