rodzic opiekunem prawnym - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 15 sty 2015, 10:30

O zasiłek rodzinny ubiega się rodzic (rodzice) niepełnosprawnego w stopniu znacznym, pełnoletniego dziecka. W/w rodzic jest również opiekunem prawnym tegoż dziecka i w związku z jego niepełnosprawnością pobiera świadczenie pielęgnacyjne. Czy w w/w sytuacji, ustalając prawo do zasiłku rodzinnego, do składu rodziny zaliczymy rodzica (rodziców) tego dziecka i jego dochody, zgodnie z definicją rodziny zawartą w art. 3 pkt 16 ustawy czy też w w/w przypadku, zgodnie z art. 5 ust 11 ustalając dochód uwzględnia się tylko dochód dziecka?
nowy temat

Napisano: 15 sty 2015, 11:52

ja rozpatruję taki wniosek jako wniosek złożony przez rodzica = normalny tok postępowania
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2015, 12:34

a ja biorę tylko dochód dziecka
Zgodnie z art. 5 ust. 11 " ustawy o świadczeniach rodzinnych "w przypadku, gdy prawo do świadczeń ustala sie na dziecko pozostające pod opieka opiekuna prawnego, ustalając dochód uwzględnia się tylko dochód dziecka". Natomiast art. 3 pkt. 16 stanowi, iż " do członków rodziny nie zalicza się dziecka pozostającego pod opieka opiekuna prawnego"
oto ja

Napisano: 15 sty 2015, 13:28

ewalu pisze:ja rozpatruję taki wniosek jako wniosek złożony przez rodzica = normalny tok postępowania
- źle
Powinien wniosek być złożony jako opiekun prawny
*Ilona

Napisano: 15 sty 2015, 13:33

*Ilona

Napisano: 15 sty 2015, 22:13

My mamy sytuację, gdzie matka brała świadczenie pielęgnacyjne na dziecko prawie od urodzenia i nadal pobiera. Teraz córka jest pełnoletnia, dla potrzeb urzędów i bezpieczeństwa córki (np. zgoda na operację) wystąpiła o ubezwłasnowolnienie i została opiekunem prawnym, ale my przyjmujemy w składzie rodziny matkę i córkę. Tu nie ma przypadku, że matce ograniczono prawo, czy brak rodziców. Ona cały czas opiekuje się tym dzieckiem - teraz już dorosłym.
mariaanna

Napisano: 16 sty 2015, 9:11

a jak wypełniają wniosek w przypadku zasiłku pielęgnacyjnego dla osoby ubezwłasnowolnionej całkowicie:
1. wniosek wypełnia opiekun prawny- tak jak matka na małoletnie dziecko;
2.wniosek wypełniony na ubezwłasnowolnionego ale podpisy opiekuna
005

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x