Rodzic w konflikcie z dziećmi a ich dane na wniosku - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 06 lut 2019, 11:42

W zeszłym tygodniu złożył wniosek rodzic, który miał na utrzymaniu 4 dzieci (wszystkie dorosłe niespełniające obecnie warunków ustawy). Kilka lat temu rozszedł się z żoną i nie utrzymuje kontaktów z dziećmi (sprawę znam osobiście, bo jest moim sąsiadem). Przy wypełnianiu wniosku podał błędne nazwisko swojej córki, ponieważ jest ona już mężatką i przyjęła nazwisko męża, o czym mój wnioskodawca nie wie. Nie zna też adresów swoich dzieci, bo kategorycznie nie chcą mu ich podać. Dane wszystkich dzieci tego Pana są w mojej dyspozycji, ponieważ dzień później wniosek o przyznanie Karty Dużej Rodziny złożyła jego była żona. Nie miał on ograniczonych praw rodzicielskich.

Wniosek jest więc niekompletny i zawiera przestarzałe dane. Co powinnam zrobić w przypadku słownego braku przyzwolenia na udostępnienie danych dzieci wnioskodawcy? Proszę o pomoc i z góry dziękuję ;)
Nowa_94
Praktykant
Od: 06 lut 2019, 11:23
Zajmuję się: Referent ds. dodatków mieszkaniowych i Karty Dużej Rodziny

Napisano: 06 lut 2019, 12:54

Według mnie najpierw proponuję zapomnieć o tym co wiesz o osobie prywatnie i z innych źródeł poza wnioskiem. Przy weryfikowaniu danych córki w systemie SIKDR będziesz miała możliwość sprawdzenia czy pan był jej rodzicem i czy nazwisko rodowe się zgadza. Zresztą, jeżeli pozostałe dzieci wpisał zgodnie z obecnym stanem faktycznym to masz wystarczająco dużo argumentów żeby kartę przyznać. Adresy dzieci nie są niezbędne, żeby ustalić uprawnienia do przyznania karty - a to jest Twoim celem, a nie sprawdzenie prawdomówności strony. Pan, jak sądzę oświadczył według najlepszej swojej wiedzy i ma prawo do błędów. Ja w ten sposób podeszłabym do sprawy...
Ale może się mylę ;)
Anna Petrycka
Praktykant
Od: 02 sty 2018, 15:35
Zajmuję się: KDR

Napisano: 06 lut 2019, 13:06

trudna sprawa :o w sumie przy zmarłych dzieciach można wpisywać nr aktu urodzenia w miejscu PESELU więc jak Pan zgłosi się do USC albo ma te akty to system powinien pozwolić na zrobienie wniosku i przyznanie mu KDR
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31

Napisano: 07 lut 2019, 8:09

Dzięki serdeczne za pomoc :)
Nowa_94
Praktykant
Od: 06 lut 2019, 11:23
Zajmuję się: Referent ds. dodatków mieszkaniowych i Karty Dużej Rodziny

Napisano: 07 lut 2019, 11:59

Nowa_94 pisze:Dzięki serdeczne za pomoc :)
trzeba się w sumie upewnić, czy nr aktu urodzenia wpisuje się w PESELU, czy w Nr dokumentu potwierdzającego tożsamość, bo tego ostatecznie nie wiem dokładnie
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31

Napisano: 08 lut 2019, 9:53

numer aktu wpisuje się w rubryce numer dowodu

już tak robiłam i przyjęło...
kasia c
Stażysta
Od: 28 cze 2017, 8:15