rodzice biologiczni-zgłaszanie do BIG

ODPOWIEDZ
mex

rodzice biologiczni-zgłaszanie do BIG

Post autor: mex »

czy zgłaszał ktoś rodziców biolog. do BIG? art. 193 ust.8 ustawy mówi,że w przypadku powstania zaległości za okres dłuższy niż 12 m-cy starosta przekazuje do BIG informację gospodarczą o powstaniu tej zaległości. Jeżeli chcę skierować rodzica do BIG w listopadzie 2014 r. to należy podać zaległość, którą ma naliczoną do końca października 2013 czy do października 2014 r?
liczy się, że minęło 12 m-cy od powstania pierwszej zaległości(a miał wydaną dec w 2012) i wpisuje do BIG zaległość nalicziną właśnie do października 2014 r? czy za październik 2014 mogę dopiero w 2015 r?
pcpr38

Re: rodzice biologiczni-zgłaszanie do BIG

Post autor: pcpr38 »

Ja również jestem zainteresowana tym tematem. Praktyków proszę o wypowiedź.
majak

Post autor: majak »

podbijam temat. może ktoś z praktyków zajrzy jednak na forum i będzie chciał nas wspomóc.
w ustawie jest zapis "w przypadku zaległości z tytułu nieponoszenia opłaty (...) za okres dłuższy niż 12 miesięcy (...)".
czy w związku z tym zgłaszacie do BIG po roku od nieuiszczenia opłaty za dany miesiąc, czy zgłaszacie dopiero w przypadku, kiedy rodzic miał ustaloną opłatę na okres dłuższy niż 12 miesięcy i nie zapłacił? chodzi mi o to, czy zgłaszać do BIG rodziców, którzy mieli ustalona opłatę np. na 3 miesiące. bo zapis ustawy jest niejednoznaczny.
TOMASZ6

Post autor: TOMASZ6 »

ja mam zgłoszonego 1 rodzica biologicznego, ustaliłem mu decyzją naliczenie na 6 miesięcy, której termin płatność minął w grudniu 2012, dlatego też w styczniu 2014r. zgłosiłem go do rejestru dłużników - konkretnie ERIF z którymi podpisaliśmy umowę
mex

Post autor: mex »

jeżeli w BIG wpiszę kwotę zaległości 10 000 a następnie jest data powstania zaległości to jaka datę wpisuję, skoro na kwotę 10 000 składają się różne kwoty. tj. jedno 1000 zł za październik należało wpłacić do 31.10.2012 następny 1000 zł za listopad należało wpłacić do 30.11.2012 itd... to jaką datę wpisać w datę powstania zaległości skoro każdy tysiąc należało wpłacić w innym terminie??
monna

Post autor: monna »

jak zgłaszacie biologicznych do big ? macie jakieś druki czy piszecie pismo? kto to ma robić pracownik socjalny czy księgowość?
ODPOWIEDZ