Mam podobny problem.
No i właśnie tutaj pojawia się w art. 4 ustawy o kdr "na utrzymaniu". W przepisach ustawy nie ma jasno określone, że muszą mieszkać razem.
- Kod: Zaznacz cały
Co oznacza zapis z art. 4 ust. 1 ustawy o Karcie Dużej Rodziny dotyczący utrzymania przez rodzica co najmniej trojga dzieci?
Obowiązek utrzymywania dzieci przez rodziców określony jest w Kodeksie Rodzinnym i Opiekuńczym. Zgodnie z art. 133 § 1 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, rodzice obowiązani są do dostarczania środków utrzymania, a w miarę potrzeby także środków wychowania (obowiązek alimentacyjny) względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania.
Źródło:
https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-r ... j-rodziny/
Ja to analizowałem pod takim kątem np. jeżeli jest dwójka dzieci (do 18-tki), student w innej gminie, 2 rodziców to jest podobna sytuacja. Student mieszka w innym mieście, rodzicom bym przyznał, 2 dzieci też, a studentowi odmówił ze względu na inne miejsce zamieszkania chyba zeby studiował w tej samej gminie - bo rodzice go utrzymują to też bym przyznał.
No i co w przypadku gdy np. rodzic trójki dzieci np. ojciec wyprowadza się i jest matka z trójką dzieci. Wtedy matka składa i dostaje karte, dzieci również. Jeżeli rodzic by złożył mimo, żeby mieszkał oddzielnie to by wypełnil wniosek np. wnosze o przyznanie karty dużej rodziny (dla siebie) a u dzieci by zaznaczył ze nie wnosi bo już mają kartę.
W twoim przypadku ja bym przyznał bo jedynym polem do odmowy by było uzasadnić, że to dziecko mieszkające z matką nie jest na jego utrzymaniu, a podejrzewam, że je utrzymuje. Chyba, że jest w jakiś sposób ograniczony we władzy rodzicielskiej. Ewentualnie poprosiłbym o oświadczenie, że to dziecko jest na jego utrzymaniu.
Ciężka sprawa, a wy co o tym sądzicie?:P