Rodzice nie mają rozwodu, raczej świeża sprawa.. Obecny wniosek dot. SW jest na ojca, świadczenia przyznane. Matka mówi,że ojciec się wyprowadził (też teren naszej gminy) i że nie daje jej tych pieniędzy, nie sprawuje też żadnej opieki nad dziećmi.
Czy dobrze myślę?
Niech ona złoży wniosek, wtedy zlecić wywiad i przyznać świadczenia matce jako, że dzieci są u niej?
Czy mimo,że nie ma sądownie ustalonej syt. to będzie ok?
Rodzice się nie dogadują?Rozwodu brak
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW ŚR FA
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe, świadczenia wychowawcze, dobry start
- Kontakt:
Re: Rodzice się nie dogadują?Rozwodu brak
U nas w takiej samej sytuacji matka złożyła swój wniosek na dziecko i dołączyła oświadczenie pod odpowiedzialnością że ojciec nie opiekuje się dzieckiem i córka jest wyłącznie na utrzymaniu matki. Zrobiliśmy wywiad i przyznaliśmy świadczenie pani.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Pracownik socjalny
- Kontakt:
Re: Rodzice się nie dogadują?Rozwodu brak
Miałam podobną sytuację. Ojciec pobierał świadczenie na dziecko w innej gminie. Żona wyprowadziła się od niego z dzieckiem i zamieszkała na terenie naszej gminy. Ojciec dziecka brał kasę dla siebie mimo że dziecko nie było z nim i nie przekazywał pieniędzy matce. Matka złożyła u nas wniosek i zleciliśmy przeprowadzenie wywiadu. Poinformowaliśmy też tamtą gminę. Pani zajmująca się świadczenie powiedziała, że dopóki nie będzie miała dokumentu o rozwodzie to nic nie może zrobić. Więc obdzwoniłam gdzie tylko się dałm.in. do ministerstwa i uzyskałam odpowiedź:
świadczenie przysługuje ojcu lub matce jeżeli dziecko wspólnie zamieszkuje i pozostaje na utrzymaniu..
Więc skoro nie mieszka z ojcem a z wywiadu wynika, że dziecko jej z matką to przyznać matce. I rozwodu nie muszą mieć.
świadczenie przysługuje ojcu lub matce jeżeli dziecko wspólnie zamieszkuje i pozostaje na utrzymaniu..
Więc skoro nie mieszka z ojcem a z wywiadu wynika, że dziecko jej z matką to przyznać matce. I rozwodu nie muszą mieć.
Oprócz Rodzice się nie dogadują?Rozwodu brak - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Brexit Ministerstwo wyjaśnia
DRUKOWANIE wniosków i informacji o przyznaniu 500+
Windykacja
KOORDYNACJA
wzór informacji 500+
pomoc rzeczowa
Szkolenie
decyzja uchylająca i zwrotowa
koordynacja Wielka Brytania
koordynacja i dwa wnioski
jak prawidłowo postapić- sprawa bardzo pilna
ustalenia kontroli-pilne pomocy