Rodzice się nie dogadują?Rozwodu brak

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Magdalenaa24
Stażysta
Zajmuję się: ŚW ŚR FA
Kontakt:

Rodzice się nie dogadują?Rozwodu brak

Post autor: Magdalenaa24 »

Rodzice nie mają rozwodu, raczej świeża sprawa.. Obecny wniosek dot. SW jest na ojca, świadczenia przyznane. Matka mówi,że ojciec się wyprowadził (też teren naszej gminy) i że nie daje jej tych pieniędzy, nie sprawuje też żadnej opieki nad dziećmi.

Czy dobrze myślę?

Niech ona złoży wniosek, wtedy zlecić wywiad i przyznać świadczenia matce jako, że dzieci są u niej?

Czy mimo,że nie ma sądownie ustalonej syt. to będzie ok?
kriss112
Praktykant
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe, świadczenia wychowawcze, dobry start
Kontakt:

Re: Rodzice się nie dogadują?Rozwodu brak

Post autor: kriss112 »

U nas w takiej samej sytuacji matka złożyła swój wniosek na dziecko i dołączyła oświadczenie pod odpowiedzialnością że ojciec nie opiekuje się dzieckiem i córka jest wyłącznie na utrzymaniu matki. Zrobiliśmy wywiad i przyznaliśmy świadczenie pani.
ebk
Stażysta
Zajmuję się: Pracownik socjalny
Kontakt:

Re: Rodzice się nie dogadują?Rozwodu brak

Post autor: ebk »

Miałam podobną sytuację. Ojciec pobierał świadczenie na dziecko w innej gminie. Żona wyprowadziła się od niego z dzieckiem i zamieszkała na terenie naszej gminy. Ojciec dziecka brał kasę dla siebie mimo że dziecko nie było z nim i nie przekazywał pieniędzy matce. Matka złożyła u nas wniosek i zleciliśmy przeprowadzenie wywiadu. Poinformowaliśmy też tamtą gminę. Pani zajmująca się świadczenie powiedziała, że dopóki nie będzie miała dokumentu o rozwodzie to nic nie może zrobić. Więc obdzwoniłam gdzie tylko się dałm.in. do ministerstwa i uzyskałam odpowiedź:
świadczenie przysługuje ojcu lub matce jeżeli dziecko wspólnie zamieszkuje i pozostaje na utrzymaniu..
Więc skoro nie mieszka z ojcem a z wywiadu wynika, że dziecko jej z matką to przyznać matce. I rozwodu nie muszą mieć.
ODPOWIEDZ