Rodzicielski (matka składa, ojciec dostał w KRUSIE) - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 18 sty 2016, 12:34

1986 pisze:Osobie ubezpieczonej, która przed dniem 1 stycznia 2016 r. nabyła prawo do zasiłku macierzyńskiego na podstawie przepisów obowiązujących do dnia 31 grudnia 2015 r. w wysokości 4-krotnej emerytury podstawowej, od dnia 1 stycznia 2016 r. przysługuje zasiłek macierzyński przez okres od 1 stycznia 2016 r.

czytałem ten komunikat KRUS pisze ze ojciec rolnik nie jest uprawniony do zasiłku macierzynskiego tylko matka a w przykładzie pisze:

Ubezpieczony rolnik ojciec dziecka urodzonego 14 grudnia 2015 r. pobrał zasiłek macierzyński od stycznia nie dostanie wyrownania bo mu sie nie nalezy - skoro nie był uprawniony to jakim cudem mu wypłacili w grudniu.
dla mnie przpis przejsciowy nakazuje mu wypłacic...

jedynie zasiwadczenia z KRUS bede brał ze osoba nie jest uprawniona do zasiłku macierzynskeigo wyrownawczego.

Nie nakazuje. Przepisy zabraniają wypłaty zasiłku macierzyńskiego z KRUS osobie nieubezpieczonej w KRUS oraz ojcu. Wcześniej świadczenie z KRUS miało inny charakter. Było takim jednorazowym becikowym.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 18 sty 2016, 12:38

a u mnie złożyła wniosek o świadczenie rodzicielskie kobieta ubezpieczona w KRUS (tam nie złożyła wniosku o zasiłek macierzyński) bo ma bliżej do mnie.
Ja nie widzę art. w naszej ustawie na podstawie którego miałabym jej odmówić
aja

Napisano: 18 sty 2016, 12:42

nowe rodzicielskie i nowe macierzyńskie w krus przysługuje matce, ojciec - wyjątkowo,
ale jest przepis przejściowy do krus - art. 20, i tak: ci co mieli w krus w 2015 - ojcowie, to idą do krus po wyrównanie i dostaną na podstawie tego art. 20
...

Napisano: 18 sty 2016, 12:47

... pisze:nowe rodzicielskie i nowe macierzyńskie w krus przysługuje matce, ojciec - wyjątkowo,
ale jest przepis przejściowy do krus - art. 20, i tak: ci co mieli w krus w 2015 - ojcowie, to idą do krus po wyrównanie i dostaną na podstawie tego art. 20
Interpretacja KRUS:

Re: Rodzicielski (matka składa, ojciec dostał w KRUSIE)

Postautor: west » 18 sty 2016, 11:25
Przykład:

Ubezpieczony rolnik ojciec dziecka urodzonego 14 grudnia 2015 r. pobrał zasiłek macierzyński na podstawie przepisów obowiązujących do 31 grudnia 2015 r. tj. w wysokości 4-krotnej emerytury podstawowej. W styczniu 2016 r. złożył wniosek o zasiłek macierzyński na podstawie obowiązujących przepisów od 1 stycznia 2016 r. Rolnik nie nabędzie prawa do zasiłku macierzyńskiego. Jeżeli matka dziecka - ubezpieczona rolniczka złoży wniosek najpóźniej do 1 kwietnia 2016 r. nabędzie prawo do zasiłku macierzyńskiego od 1 stycznia 2016 r. przez pozostałą część okresu brakującego do 52 tygodni licząc od daty porodu w kwocie 705 zł miesięcznie. Natomiast, jeżeli ubezpieczona matka dziecka złoży wniosek po 1 kwietnia 2016 r. zasiłek będzie jej przyznany nie wcześniej niż od pierwszego dnia miesiąca, w którym wniosek wpłynął.

Ty ich rozumu nie nauczysz, co najwyżej oni Ciebie.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 18 sty 2016, 13:00

a co w sytuacji jezeli matka dzieci domownik w kRUS pobrała macierzyński w KRUS w lutym 2015 roku na blizniaki . teraz podobno w krus jej sie nie należy tylko ma przyjść do nas. i jak w końcu
xxxx

Napisano: 18 sty 2016, 13:09

????
xxxx

Napisano: 18 sty 2016, 13:28

nie widze podstaw do nieprzyznania osobie ubezpieczone w krus awet jeśli jej przysługuje zas. macierzyński ale go nie pobiera, świadczenia rodzicielskiego u nas
aja

Strona 4 z 4    [ Posty: 37 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x