rodzicielski za granica i w Polsce jeszcze?

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
emilia1234
Stażysta
Zajmuję się: pracownik w świadczeniach rodzinnych
Kontakt:

rodzicielski za granica i w Polsce jeszcze?

Post autor: emilia1234 »

pani pobrała przez pół roku macierzyński z zagranicy przez pół roku bo tam tak płacą aktualnie mieszka w Polsce zarejestrowana w PUP bez prawa do zasiłku czy ja jej powinna jeszcze riodzicielski wypłacac bo dziecko nie skończyło jeszcze roku?
emilia1234
Stażysta
Kontakt:

Re: rodzicielski za granica i w Polsce jeszcze?

moze ktoś coś napisze?
root
Referent
Zajmuję się: ŚW/FA/500+
Kontakt:

Post autor: root »

miałam tak samo jak ty i przyznałam rodzicielskie
root
Referent
Zajmuję się: ŚW/FA/500+
Kontakt:

Post autor: root »

dodam jeszcze, że babka zarejestrowała się w urzędzie pracy i nabyła prawo do zasiłku, ale wypłacałam kwotę w pełnej wysokości, bo prawo do zasiłku nabyła po urodzeniu dziecka
jollaa
Starszy referent
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: jollaa »

jak pobiera świadczenie z zagranicy to wysłać w celu ustalenia koordynacji do wojewody...

A tak w ogóle to Świadczenie rodzicielskie nie przysługuje, jeżeli osoba ma zasiłek macierzyński.

Ponadtoświadczenie rodzicielskie nie przysługuje, jeżeli przysługuje za granicą świadczenie o podobnym charakterze do świadczenia rodzicielskiego, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej.
emilia1234
Stażysta
Kontakt:

no ale ona nie pobiera juz macierzynskiego bo w angli płaca krócej miała go do grudnia 2017r. a teraz jest w Polsce a dziecko kończy w maju 2018r. rok? czy powinnam płacić rodzicioelski?
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: noteev »

Możesz przyznać do ukończenia przez dziecko 1 roku. Na dzień dzisiejszy nie otrzymuje zasiłku macierzyńskiego i nie przysługuje jej świadczenie za granicą.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
ODPOWIEDZ