rodzicielskie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 11 sty 2016, 15:37

Nie wiem co robić w piątek konsultowałam z prawnikiem zapis ustawy i on stwierdził że odmowa jeżeli drugi rodzic pracuje. Mam dość
ellaok

Napisano: 11 sty 2016, 15:39

hehe to daj odmowe niech sie odwola, wcale prawnikowi sie nie dziwie, zapis jest jasny i zrozumialy
masterm

Napisano: 11 sty 2016, 15:53

Prawnik zle interpretuje ustawę dzwoniłam do Ministerstwa matka nie pracuje to się należy jak ojciec nie pracuje to się ojcu należy.
Iza1

Napisano: 11 sty 2016, 15:59

Prawnik nic nie interpretuje, prawnik czyta wprost to co ministranci spłodzili :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 11 sty 2016, 16:06

Mam prośbę od Toma niech to forum zostanie apolityczne, dotyczące jak nazwa wskazuje spraw socjalnych
kasia26

Napisano: 11 sty 2016, 16:54

przyznać, jak ojciec pracuje a matka nie????????????
życie życie

Napisano: 11 sty 2016, 18:05

a jeśli oboje pracują i matka urodzi, to czy ZUS przyzna zasiłek macierzyński?
To po co jest mowa, że świadczenie jest bez kryterium, skoro przysługiwałoby tylko jeśli oboje rodziców jest bezrobotnych?
Fakt, że czytając literalnie, to chyba można tak wnioskować, że skoro jeden rodzic pracuje, to nie ma świadczenia. "Ale nie to miał na myśli ustawodawca" :D
Zła konstrukcja zapisu - a można było ... jeśli osoba ubiegająca się o świadczenie - matka lub ojciec ...
Jak zwykle miało być szumnie, a wychodzi ...
No chyba, że tak miało być???

PS. może uzasadnienie do projektu ustawy coś rozjaśni. nie ma tam słowa, o tym że drugi z rodziców pracuje i stanowi to negatywną przesłankę. Poza tym w oświadczeniu wniosku jest tylko odniesienie do osoby ubiegającej się czy pracuje czy nie, a nie ma pytania co robi ten drugi rodzic.

Mnie zastanawia jeszcze inna kwestia - rolniczka otrzymała w zeszłym roku jednorazowe świadczenie z KRUS (coś koło 4 tys). Czy może dostać świadczenie rodzicielskie? Czy też coś w KRUSie powinna dostać. w uzasadnieniu do projektu coś takie jest napisane.
artman
Stażysta
Od: 05 maja 2014, 9:07
Zajmuję się:

Napisano: 11 sty 2016, 23:12

3,5 tys. Dostaną z krus wyrównaie 700 zł miesiecznie od stycznia 2016. Mazur pow że nic nie stoi na przeszkodzie i mogą zamiast do KRUS , złożyć do nas o rodzicielskie i dostaną 1000 mc
kasia26

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x