rodzicielskie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 23 lut 2016, 14:34

Dziecko urodzone 18 stycznia 2015 r. Cz należy się świadczenie rodzicielskie za 16 dni, jeżeli dzisiaj zlożyła wniosek?
justiiiii

Napisano: 23 lut 2016, 14:37

tak
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 23 lut 2016, 14:48

tak
beataQ
Referent
Od: 23 lut 2016, 10:09
Zajmuję się:

Napisano: 24 lut 2016, 8:47

A czy możecie napisać na jakiej podstawie... myślę nad tym i myślę i nie jestem przekonana czy przyznajemy... :(
Olalala

Napisano: 24 lut 2016, 9:05

Olalala pisze:A czy możecie napisać na jakiej podstawie... myślę nad tym i myślę i nie jestem przekonana czy przyznajemy... :(
Ja też bym się skłaniała ku odmowie.
AN.

Napisano: 24 lut 2016, 9:08

a ja bym zerknął do ustawy:
art. 24 ust. 9 - "Prawo do świadczenia rodzicielskiego ustala się, począwszy od miesiąca urodzenia lub przysposobienia
dziecka, a w przypadku osób, o których mowa w art. 17c ust. 1 pkt 2 i 3, od miesiąca objęcia dziecka opieką,
jeżeli wniosek o ustalenie prawa do świadczenia rodzicielskiego został złożony w terminie 3 miesięcy, licząc od
dnia urodzenia lub przysposobienia dziecka, a w przypadku osób, o których mowa w art. 17c ust. 1 pkt 2 i 3, od
dnia objęcia dziecka opieką. W przypadku złożenia wniosku po terminie, nie później jednak niż w okresach,
o których mowa w art. 17c ust. 3, prawo do świadczenia rodzicielskiego ustala się, począwszy od miesiąca,
w którym wpłynął wniosek".
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 lut 2016, 9:16

Elmer pisze:a ja bym zerknął do ustawy:
art. 24 ust. 9 - "Prawo do świadczenia rodzicielskiego ustala się, począwszy od miesiąca urodzenia lub przysposobienia
dziecka, a w przypadku osób, o których mowa w art. 17c ust. 1 pkt 2 i 3, od miesiąca objęcia dziecka opieką,
jeżeli wniosek o ustalenie prawa do świadczenia rodzicielskiego został złożony w terminie 3 miesięcy, licząc od
dnia urodzenia lub przysposobienia dziecka, a w przypadku osób, o których mowa w art. 17c ust. 1 pkt 2 i 3, od
dnia objęcia dziecka opieką. W przypadku złożenia wniosku po terminie, nie później jednak niż w okresach,
o których mowa w art. 17c ust. 3, prawo do świadczenia rodzicielskiego ustala się, począwszy od miesiąca,
w którym wpłynął wniosek".
USTAWA o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych oraz niektórych innych ustaw
Art. 19 ust. 4. Prawo do świadczenia rodzicielskiego ustala się od miesiąca wejścia w życie ustawy, jeżeli wniosek o ustalenie
prawa do świadczenia rodzicielskiego został złożony w terminie 3 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy. W przypadku
złożenia wniosku po terminie, nie później jednak niż w okresach, o których mowa w ust. 2, prawo do świadczenia rodzicielskiego
ustala się, począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek.
W tym przypadku 52 tyg już minęły.
AN.

Napisano: 24 lut 2016, 9:21

ok, wrzuciłem zły art. (nie doczytałem roku urodzenia dziecka).
Ale wrzucę inny:
art. 19 ust. 4 ustawy zmieniającej:
Prawo do świadczenia rodzicielskiego ustala się od miesiąca wejścia w życie ustawy, jeżeli wniosek o ustalenie
prawa do świadczenia rodzicielskiego został złożony w terminie 3 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy. W przypadku
złożenia wniosku po terminie, nie później jednak niż w okresach, o których mowa w ust. 2, prawo do świadczenia rodzicielskiego
ustala się, począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 lut 2016, 9:39

Po terminie 3 miesięcy od dnia wejścia ustawy!! Czyli jak najbardziej się należy ten styczeń jeśli Pani złożyła wniosek i zmieściła się w terminie 3 miesięcy od 01.01.2016 r.!
86868

Napisano: 24 lut 2016, 9:47

Prawo do świadczenia rodzicielskiego ustala się od miesiąca wejścia w życie ustawy, jeżeli wniosek o ustalenie prawa do świadczenia rodzicielskiego został złożony w terminie 3 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy. W przypadku złożenia wniosku po terminie (czyli po tych 3 miesiącach od wejścia ustawy), nie później jednak niż w okresach, o których mowa w ust. 2 (w tym przypadku do 52 tyg.), prawo do świadczenia rodzicielskiego ustala się, począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek.

Wniosek wpłynął w terminie - nie minęły 3 miesiące od wejścia ustawy - czyli przyznajemy od stycznia. W tym przypadku tylko do 16.

Dobrze rozumiem? :?
Olalala

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x