mam klientkę której w styczniu 2019 roku przyznałam zasiłek stały- 645 zł z racji wieku (kobieta 65 lat, bez dochodów i uprawnień do własnego świadczenia. Pani w marcu złożyła do ZUS wniosek o przyznanie emerytury dla matek które urodziły i wychowały min. 4 dzieci. Napisałam więc pismo do ZUS, że w momencie otrzymania przez nią świadczenia proszę o zastosowanie art. 99 ustawy o pomocy społecznej. W marcu Pani pobrała zasiłek stały, w między czasie otrzymała decyzję ZUS przyznającą rodzicielskie świadczenie uzupełniające w kwocie 925 zł netto, uchyliłam więc jej zasiłek stały i w tej samej decyzji wskazałam, że nadpłacony zasiłek stały zostanie potrącony przez ZUS. Dopiero po fakcie zorientowałam się, że w naszej ustawie jest mowa jedynie o potrąceniu emerytury bądź renty. Otrzymałam pismo z ZUS, że nadpłacony zasiłek stały zostanie potrącany począwszy od maja br. Co mam w takiej sytuacji zrobić, myślę, że popełniłam błąd i nie powinnam od niej żądać tego nadpłaconego zasiłku stałego. Jak mogę z tego wybrnąć, bardzo proszę o podpowiedź
Wątek wielokrotnie poruszany na tym forum. ZUS nie zwraca,nie jest to renta ani emerytura, więc nie możemy żądać zwrotu na podstawie art. 99 uops. Może sprostowanie do ZUS napisz.
Ok dzięki tak zrobię, napiszę pismo do ZUS. A co mam zrobić z decyzją uchylającą jej zasiłek stały, gdzie zawarłam, że zwrot nadpłaconego zasiłku stałego zostanie potrącony z jej świadczenia z ZUS.
Jeśli nie jest to emerytura to dlaczego ZUS na zaświadczeniu pisze, że kobieta otrzymała PRAWO DO EMERYTURY i pisze wyraźnie ze dana osoba POBIERA ŚWIADCZENIE EMERYTALNE ???